Home _ Πατούσα: Τι δείχνει για την υγεία μας;

Πατούσα: Τι δείχνει για την υγεία μας;

2023-12-27T13:37:05+00:00 27.12.2023|
  • .jpeg

Η πατούσα ή αλλιώς το πέλμα μας, μπορεί να οδηγήσει σε ακριβή και ουσιαστικά συμπεράσματα γύρω από την υγεία μας. Όσο παράξενο κι αν φαντάζει, οι πατούσες βοηθούν σημαντικά στη διάγνωση αρκετών προβλημάτων υγείας. Άλλωστε, συχνά ακόμα και οι γιατροί ελέγχουν την πατούσα ασθενών ώστε να βγάλουν κάποιο συμπέρασμα για την κατάσταση της υγείας. Το θετικό είναι πως οι ενδείξεις στην πατούσα είναι τόσο οφθαλμοφανείς ώστε ακόμα και οι ίδιοι μπορούμε να τις ερμηνεύσουμε. Στο παρόν άρθρο θα διαβάσετε όλα τα ανησυχητικά σημάδια και το τι μπορεί να υποδηλώνουν.

Πατούσα και συχνές κράμπες/ μουδιάσματα

Οι συχνές κράμπες στο πέλμα είναι ένα αρκετά σύνηθες φαινόμενο που έχει πολλές αιτίες. Μια από τις πιο ακίνδυνες, είναι η έλλειψη κάποιου θρεπτικού στοιχείου (π.χ. μαγνήσιο) ή η αφυδάτωση. Σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να αφορά κάποιο πρόβλημα στην κυκλοφορία ή νεύρωση.

Πατούσα και ανεπούλωτες πληγές

Οι ανεπούλωτες πληγές είναι από τις πιο συχνές ενδείξεις που προϊδεάζουν για τον διαβήτη. Τα υψηλότατα επίπεδα της γλυκόζης, οδηγούν σε δυσλειτουργία του νευρικού συστήματος, κάτι που είναι εμφανές σε κάθε μέλος του σώματος. Ακόμα και στην πατούσα. Επομένως, ακόμα και οι μικρές πληγές καθυστερούν να «κλείσουν» γρήγορα, όπως θα συνέβαινε σε έναν υγιή οργανισμό.

Κρύα πατούσα

Συνήθως, όσοι πάσχουν από υποθυρεοειδισμό έχουν και κρύα άκρα. Άλλα συμπτώματα αυτής της διαταραχής του θυροειδούς είναι: η συχνή και έντονη κόπωση, η τριχόπτωση και η απότομη αύξηση βάρους. Ευτυχώς, μια απλή εξέταση αίματος μπορεί να επιβεβαιώσει εύκολα τον υποθυρεοειδισμό.

Έλλειψη τριχοφυΐας στα δάχτυλα

Όσο αντιαισθητικό κι αν είναι για κάποιους, είναι φυσιολογικό τα δάχτυλα των ποδιών, ανδρών και γυναικών, να έχουν μερικές τρίχες. Η παντελής έλλειψη τριχοφυΐας, συχνά υποδηλώνει πως οι θύλακες των τριχών δεν μπορούν να τραφούν λόγω ανεπαρκούς αιμάτωσης.

Πόνος στην πατούσα

Σε αρκετές περιπτώσεις είναι αποτέλεσμα κούρασης και αφορά έναν μυϊκό τραυματισμό που δεν είναι κάτι το ανησυχητικό. Όμως, ο πόνος αυτός μπορεί να είναι πελματιαία απονευρωσίτιδα, λόγω καταπόνησης του συνδέσμου κοντά στην καμάρα. Συνήθως είναι αποτέλεσμα έντονης αερόβιας άσκησης ή χρήσης ακατάλληλων υποδημάτων. Μην το αγνοήσετε σε καμία περίπτωση, καθώς ο πόνος θα χειροτερεύει διαρκώς.

Ξεφλούδισμα και κνησμός στην πατούσα

Το να ξεφλουδίζει η επιδερμίδα στο πέλμα ή να υπάρχει έντονη φαγούρα, είναι κάτι το αρκετά σύνηθες. Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως, κάποιος μύκητας έχει εισβάλει στην περιοχή. Ο καλύτερος σύμμαχος της μυκητίασης, είναι η υγρασία. Άρα πρέπει πάντα να προσπαθείτε να διατηρείτε τις πατούσες σας στεγνές, σκουπίζοντάς τις σχολαστικά μετά από κάθε μπάνιο.

Για οτιδήποτε ασυνήθιστο παρατηρείτε στην πατούσα σας, ελάτε στη Medica Feet!

Στο ποδολογικό κέντρο της Medica Feet θα αναγνωρίσουμε άμεσα τους λόγους για τους οποίους εμφανίσατε κάποιο σύμπτωμα στην πατούσα. Εκτός αυτού όμως, θα στοχεύσουμε μεθοδικά στη ριζική και αποτελεσματική αντιμετώπιση κάθε πάθησης. Διαθέτουμε το πλέον καταρτισμένο και εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό και παράλληλα τον πιο σύγχρονο και κατάλληλο εξοπλισμό, ώστε να διασφαλίσουμε μια άκρως στοχευμένη θεραπεία. Αν λοιπόν παρατηρείτε κάτι ασυνήθιστο ή απλώς θέλετε να κάνετε προληπτικές εξετάσεις, μην το  καθυστερείτε άλλο! Κλείστε σήμερα κιόλας το πρώτο σας δωρεάν διαγνωστικό ραντεβού και ζήστε την κορυφαία εμπειρία εξυπηρέτησης Medica Feet.

Βρήκατε ενδιαφέρον το νέο μας άρθρο: «Πατούσα: Τι δείχνει για την υγεία μας;»;

Διαβάστε περισσότερα κείμενα για την υγεία των ποδιών σας στο Μedica Feet Blog.

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΓΙΑ ΠΕΛΜΑΤΟΓΡΑΦΗΜΑ