Home _ Τενοντίτιδα αχιλλείου τένοντα (τενοντοπάθεια)

Τενοντίτιδα αχιλλείου τένοντα (τενοντοπάθεια)

2022-07-27T15:29:25+00:00 02.04.2022|
  • τενοντίτιδα αχιλλείου τένοντα

Τενοντίτιδα αχιλλείου τένοντα ή τενοντοπάθεια, μία από τις πιο τακτικές παθήσεις των αθλητών. Σύμφωνα με επίσημες στατιστικές, 6 στους 10 ενήλικες που ασχολούνται με τον αθλητισμό, έστω και περιστασιακά, θα την αντιμετωπίσουν τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Εμφανίζεται πιο τακτικά σε άνδρες, κυρίως ανάμεσα στις ηλικίες 30 με 50. Τί είναι όμως στην πράξη και πώς μπορούμε να τη νικήσουμε; Μάθετε περισσότερα μέσα από το κείμενο που ετοιμάσαμε για εσάς.

Ο αχίλλειος τένοντας

Ο αχίλλειος τένοντας είναι ο πιο μεγάλος και ο πιο ισχυρός τένοντας στο σώμα μας, ο οποίος φροντίζει για η στήριξή του. Βρίσκεται στο πίσω μέρος του ποδιού μας και συγκεκριμένα πίσω και πάνω από την πτέρνα. Ο ρόλος του είναι να συνδέει το γαστροκνημίδιο και τον υποκνημίδιο μυ στην πτέρνα. Κατά την διάρκεια του τρεξίματος, ασκούνται σε αυτόν δυνάμεις που αντιστοιχούν στο 8πλάσιο του βάρους μας. Μάλιστα, αυτές μπορεί να φτάσουν και το 16πλάσιο. Ωστόσο, δε διαθέτει δική του αιμάτωση, γι’ αυτό και είναι εξαιρετικά ευάλωτος σε φλεγμονές, με πρώτη και κύρια την τενοντίτιδα αχιλλείου τένοντα. Αν αυτή δεν αντιμετωπιστεί, τότε ο τένοντας μπορεί να υποστεί ακόμα και ρήξη, η οποία αποκαθίσταται μόνο χειρουργικά.

Τενοντίτιδα αχιλλείου τένοντα & τα αίτιά της

Η βασική αιτία που προκαλεί την τενοντίτιδα του αχίλλειου τένοντα είναι η απότομη αύξηση της τάσης που δέχεται, κυρίως λόγω αθλητικής δραστηριότητας. Σημαντικό ρόλο ωστόσο στην εμφάνισή της διαδραματίζει και η χρήση ακατάλληλων παπουτσιών όπως τα μη ανατομικά ή τα τακούνια. Πρόκειται για παπούτσια που όχι μόνο δεν υποστηρίζουν σωστά, αλλά επιτείνουν τα ανατομικά και λειτουργικά προβλήματα των ποδιών.

Τενοντίτιδα αχιλλείου τένοντα και συμπτωματολογία

Η συμπτωματολογία της τενοντίτιδας αχιλλείου τένοντα εκδηλώνεται με πόνο ο οποίος μπορεί να εξελιχθεί σε εξαιρετικά ισχυρό, δυσκολία κινήσεων και σταδιακή αδυναμία. Η δε σωματική άσκηση μπορεί να επιτείνει το αίσθημα του πόνου. Άλλα επίσης συμπτώματα είναι η ευαισθησία, η ερυθρότητα, η θερμότητα και το οίδημα.

Τενοντίτιδα αχιλλείου τένοντα και αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση της τενοντίτιδας του Αχιλλείου εξαρτάται από τη φάση της, αν είναι δηλαδή οξεία ή χρόνια. Στην οξεία φάση της, προτείνεται ξεκούραση, με τοπική χρήση πάγου ή/και παυσίπονων φαρμάκων για την αντιμετώπιση του πόνου. Άμεσα προτείνεται κλινική εξέταση, για την επιβεβαίωση της διάγνωσης και τον προσδιορισμό του σημείου του τραύματος (κοντά στη πτέρνα ή κοντά στο μέσο του ποδιού). Μια εμβιομηχανική αξιολόγηση θα μας δώσει περαιτέρω στοιχεία για: α) τους λόγους που προκλήθηκε η τενοντίτιδα και β) την κατασκευή ορθοτικών πάτων εαν κριθεί σκόπιμο.

Αν και πολλοί υποστηρίζουν τις τεχνικές περίδεσης για την τενοντίτιδα, δυστυχώς δεν έχουμε ακόμα αρκετά θετικά στοιχεία στη βιβλιογραφία. Η “χρυσή οδός” είναι ακόμη η αποφόρτιση του Αχιλλείου, με χρήση ένθετων μέσων στα υποδήματα (ορθωτικά ή μη). Αφού ο πόνος υποχωρήσει, ακολουθούμε πρωτόκολλο ενδυνάμωσης και διατάσεων, σύμφωνα με την εμβιομηχανική εξέταση. Λόγω της συνεχούς φόρτιση του Αχιλλείου τένοντα, η διαδικασία της επιστροφής στο κανονικό μπορεί να κρατήσει αρκετές εβδομάδες, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δε μπορούμε να κάνουμε πιο άνετη και ομαλή τη καθημερινότητά μας. Σε περιπτώσεις χρόνιας τενοντίτιδας (6+ μήνες), χρησιμοποιούμε πιο επεμβατικές μεθόδους, όπως τοπικά ενέσιμα κορτικοστεροειδή, PRP, ή χειρουργική επέμβαση, πάντα υπό την επίβλεψη ορθοπεδικού γιατρού.

Κάντε το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση της τενοντίτιδας

Η τενοντίτιδα αχιλλείου τένοντα είναι σημαντικό να εντοπιστεί στα αρχικά στάδια, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί συντηρητικά. Στόχος είναι η αποφόρτιση του αχιλλείου με την προσθήκη εξατομικευμένων ορθωτικών πάτων MEDICA FEET σε όλα τα παπούτσια με αποσπώμενους πάτους. Μεταξύ άλλων προσφέρουν:

  • Καλύτερη ορθωτική στήριξη
  • Προστασία από κραδασμούς
  • Καλύτερη ισορορπία
  • Μείωση της κούρασης
  • Μείωση της πιθανότητας τραυματισμών.

Η κατασκευή τους πραγματοποιείται με βάση τα αποτελέσματα της εξειδικευμένης εξέτασης του πελματογραφήματους που καταγράφει με απόλυτη ακρίβεια τα ανατομικά και λειτουργικά προβλήματα των πελμάτων. Κάντε λοιπόν κι εσείς το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση της τενοντίτιδας αχιλλείου τένοντα, κλείνοντας το δικό σας ραντεβού για πελματογράφημα στη MEDICA FEET.

Βρήκατε ενδιαφέρον το νέο μας άρθρο: «Τενοντίτιδα αχιλλείου τένοντα (τενοντοπάθεια)»;

Διαβάστε περισσότερα κείμενα που σας ενδιαφέρουν στο MEDICA FEET Blog.

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΓΙΑ ΠΕΛΜΑΤΟΓΡΑΦΗΜΑ