Home _ Σκολίωση και η αντιμετώπισή της

Σκολίωση και η αντιμετώπισή της

2022-08-04T16:04:23+00:00 04.06.2022|
  • σκολίωση

Σκολίωση. Πόσες και πόσες φορές δεν έχετε ακούσει για αυτήν την αρκετά συνηθισμένη πάθηση η οποία ταλαιπωρεί επίμονα μικρούς και μεγάλους! Τι είναι όμως στην πραγματικότητα, πού οφείλεται και ποιες μέθοδοι ενδείκνυνται για τη θεραπεία της; Μάθετε περισσότερα μέσα από το κείμενο που επιμεληθήκαμε για σας.

Τι είναι η σκολίωση

Η σκολίωση αποτελεί μια τρισδιάστατη παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης σε μικρούς ή μεγάλους και απαιτεί έγκαιρη διάγνωση και ιδιαίτερη αντιμετώπιση. Ως σκολίωση ορίζεται η πλάγια απόκλιση της σπονδυλικής στήλης περισσότερο από 10 μοίρες, με ταυτόχρονη στροφή των σπονδύλων.

Οι μορφές της σκολίωσης

Ανάμεσα στις πιο συνηθισμένες μορφές της σκολίωσης περιλαμβάνονται οι εξής:

1. Η ιδιοπαθής εφηβική σκολίωση

Αυτή είναι η πιο συνηθισμένη μορφή σκολίωσης. Παρατηρείται συνήθως κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης ενός παιδιού, λίγο πριν την εφηβεία.

2. Η εκφυλιστική ενηλίκων σκολίωση

Αναπτύσσεται πιο αργά είτε ως εξέλιξη σκολίωσης που υπήρχε στην παιδική ηλικία είτε ως νέα. Αιτία της είναι η εκφύλιση – αρθρίτιδα των αρθρώσεων μεταξύ των σπονδύλων και του μεσοσπονδύλιου δίσκου.

3. Η συγγενής σκολίωση

Πρόκειται για εκ γενετής διαταραχή του σχηματισμού των σπονδύλων και πρωτοεμφανίζεται από τη βρεφική ηλικία.

4. Η νευρομυϊκή σκολίωση

Αυτός ο τύπος επηρεάζει παιδιά με διαταραχές στο νευρικό τους σύστημα (εγκέφαλος, νωτιαίος μυελό, νεύρα) ή στους μύες.

Σκολίωση και συμπτώματα

Η εμφάνιση του κυρτώματος στη σπονδυλική στήλη του πάσχοντος προκαλεί αρκετές αλλαγές στο σώμα οι οποίες συνήθως είναι αρκετά εμφανείς. Μεταξύ άλλων παρατηρείται:

  • Κάποια ασυμμετρία στους ώμους, με τον ένα από τους δύο να παραμένει πιο ψηλά
  • Μια ασυμμετρία στη λεκάνη, με μετατόπισή της προς το πλάι, αναλόγως με τον τύπο της σκολίωσης
  • Προπέτεια στη μία ωμοπλάτη
  • Ένας χαρακτηριστικός ύβος (καμπούρα) από τη μία πλευρά κατά το τεστ επίκυψης.

Όσον αφορά τα παιδιά, τις περισσότερες φορές δεν προκαλείται πόνος, ακόμα και σε περιπτώσεις πολύ μεγάλων σκολιώσεων. Αντίθετα, οι ενήλικοι ενδέχεται να βιώσουν καθημερινές οχλήσεις, ακόμα και μετά από μία μικρή ή μεσαία σκολίωση.

Διάγνωση και θεραπεία της σκολίωσης

Κάθε σκολίωση είναι διαφορετική. Το ίδιο και η αντιμετώπισή της. Ανάμεσα στους παράγοντες που λαμβάνονται υπ’ όψη για τον καθορισμό της κάθε εξατομικευμένης θεραπείας είναι η ηλικία του ασθενή, το μέγεθος της γωνίας της σκολίωσης, ο βαθμός ασυμμετρίας του σώματος και η συχνότητα των συμπτωμάτων. Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, η εκτίμηση και οι λεπτομέρειες για την αντιμετώπιση της σκολίωσης θα πρέπει να λαμβάνονται πάντα από εξειδικευμένους ιατρούς.

Για τη σκολίωση, η θεραπεία μπορεί να είναι συντηρητική, δηλαδή αποκλειστικά με ειδικές ασκήσεις για τη σκολίωση ή με κηδεμόνα (για τα παιδιά που ακόμα αναπτύσσονται) ή και χειρουργική για τις μεγάλες σκολιώσεις, όπου η συντηρητική αντιμετώπιση δεν κατάφερε να περιορίσει την επιδείνωσή τους. Έχοντας λοιπόν πάρει τη γνώμη του εξειδικευμένου ιατρού  που έκανε κάνει τη διάγνωση της πάθησης και αξιολόγησε τον τρόπο αντιμετώπισης που ταιριάζει στην περίπτωσή σας, μπορείτε επικουρικά να πραγματοποιήσετε πελματογράφημα στη MEDICA FEET. Με βάση τα αποτελέσματά του, κατασκευάζονται οι εξατομικευμένοι ορθωτικοί πάτοι, οι οποίοι όχι μόνο προστατεύουν την υγεία των ποδιών, αλλά συμβάλλουν στη σωστή στάση του σώματος και στην προστασία της σπονδυλικής στήλης από παθήσεις όπως η σκολίωση, η λόρδωση και η κύφωση.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της σκολίωσης με τη βοήθεια εξατομικευμένων ανατομικών πάτων, επικοινωνήστε σήμερα με τη MEDICA FEET.

Βρήκατε ενδιαφέρον το νέο μας άρθρο: «Σκολίωση και η αντιμετώπισή της»;                                                                                                      Διαβάστε περισσότερα κείμενα για τις παθήσεις των ποδιών (και όχι μόνο) και την αντιμετώπισή τους εδώ.

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΓΙΑ ΠΕΛΜΑΤΟΓΡΑΦΗΜΑ