Home _ Πόνος στο ισχίο και η αντιμετώπισή του

Πόνος στο ισχίο και η αντιμετώπισή του

2022-08-04T15:44:32+00:00 02.04.2021|
 • πόνος στο ισχίο

Πόνος στο ισχίο (hip pain), ένας από τους πιο συνήθεις πόνους που ενδέχεται να αντιμετωπίσουμε κάποια στιγμή στη ζωή μας. Όταν μιλάμε γι’ αυτόν, εννοούμε κάθε πόνο στο ή γύρω από την άρθρωση του ισχίου. Μπορεί να εμφανιστεί σε όλα τα φύλα και σε όλες τις ηλικίες. Ωστόσο, σύμφωνα με μελέτες, οι πιο επιρρεπείς σε αυτόν είναι οι γυναίκες και τα άτομα μεγαλύτερων ηλικιακών ομάδων. Άλλοι παράγοντες που τον επηρεάζουν επίσης είναι ο σωματότυπος, οι αθλητικές δραστηριότητες του ατόμου, καθώς και τυχόν παθήσεις.

Το ισχίο και η ανατομία του

Το ισχίο είναι μία σφαιροειδής άρθρωση, από τις μεγαλύτερες του σώματός μας,  η οποία:

 • Ενώνει τη λεκάνη με το μηρό
 • Αναλαμβάνει τη στήριξη του βάρους του σώματός μας
 • Επιτρέπει τη βάδιση.

Η άρθρωση του ισχίου αποτελείται από:

 • Το μηριαίο οστό που βρίσκεται στο εσωτερικό του μηρού
 • Την κοτύλη, το ανώτερο μέρος του.

Τόσο το μηριαίο οστό όσο και η κοτύλη καλύπτονται από:

 • Τον χόνδρο, ένα μαλακό ιστό που τους επιτρέπει να γλιστρούν μεταξύ τους ανώδυνα
 • Την αρθρική μεμβράνη, ένα λεπτό ιστό που περιβάλλει το ισχίο. Στα υγιή ισχία, η μεμβράνη αυτή δημιουργεί μία μικρή ποσότητα υγρού η οποία λιπαίνει τον χόνδρο και εξαλείφει την τριβή που παράγεται κατά την κίνηση.

Πόνος στο ισχίο και οι αιτίες που τον προκαλούν

Ο πόνος στο γοφό ενδέχεται να προκληθεί από διάφορες αιτίες. Ανάμεσα στις πιο σημαντικές περιλαμβάνονται οι:

1. Τενοντίτιδα

Οι τένοντες γύρω από το γοφό οι οποίοι και συνδέουν τους μύες με τις αρθρώσεις ενδέχεται να εμφανίσουν φλεγμονές. Βασική αιτία τους είναι η έντονη σωματική δραστηριότητα και η άθληση. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί αθλητές – κυρίως δρομείς – ταλαιπωρούνται από τενοντίτιδα και συμπτώματά της όπως ο πόνος στο ισχίο.

2. Αρθρίτιδα και οστεοαρθρίτιδα ισχίου

Όταν ο πόνος στο ισχίο γίνεται χρόνιος, τότε ενδέχεται να οφείλεται σε εκφυλιστικές παθήσεις όπως η αρθρίτιδα και η οστεοαρθρίτιδα. Αυτές αφορούν κυρίως τις γυναίκες και δεν αντιμετωπίζονται χωρίς αποτελεσματική θεραπεία.

3. Ρευματοειδής αρθρίτιδα

Πρόκειται για ένα χρόνιο αυτοάνοσο νόσημα που προκαλεί φλεγμονή σε πολλές από τις αρθρώσεις μας, μεταξύ αυτών και το ισχίο. Η φλεγμονή αυτή εκφράζεται με πόνο στο ισχίο και δυσκαμψία.

4. Μετατραυματική αρθρίτιδα

Προκαλείται εξαιτίας σοβαρού τραυματισμού ή κατάγματος στο ισχίο. Ο έντονος πόνος στο ισχίο και η δυσκαμψία αποτελούν βασικά της συμπτώματα. Εξαιρετικά επιρρεπείς σε αυτή είναι οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας οι οποίοι έχουν αντιμετωπίσει κάταγμα ισχίου.

5. Κήλη και βουβωνοκήλη

Ο πόνος στο ισχίο ενδέχεται να προκληθεί από κήλη ή και βουβωνοκήλη. Ιδιαίτερα επιρρεπείς σε αυτό τον τραυματισμό είναι οι έγκυοι, εξαιτίας της μεγάλης πίεσης που δέχεται το κοιλιακό τους τοίχωμα.

6. Οστεοπόρωση

Επίσης επιρρεπείς είναι και οι άνθρωποι που πάσχουν από οστεοπόρωση, οι οποίοι, λόγω των αδύναμων οστών τους, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν κατάγματα ακόμα και κατά τις απλές καθημερινές τους δραστηριότητες.

+1. Γυναικολογικά θέματα

Στις γυναίκες, ο πόνος στο ισχίο ενδέχεται να αποτελεί σύμπτωμα κάποιου γυναικολογικού θέματος, όπως η ενδομητρίωση.

Πόνος στο ισχίο και αντιμετώπιση

Στην περίπτωση που εμφανιστεί, ο πόνος στο ισχίο ενδέχεται να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής μας. Για το λόγο αυτό απαιτείται η άμεση και επιτακτική αντιμετώπισή του από ορθοπαιδικό – αρθροσκόπο, ο οποίος και θα σας προτείνει μία γκάμα λύσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματός σας όπως:

 • Απεικονιστικό έλεγχο με αξονική / μαγνητική τομογραφία
 • Φυσικοθεραπεία
 • Χειρουργική αντιμετώπιση, εφόσον απαιτείται.

Στην αντιμετώπιση του πόνου στο ισχίο μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά και οι εξατομικευμένοι ορθρωτικοί πάτοι της MEDICA FEET, οι οποίοι:

 • Εξισορροπούν όλες τις δυνάμεις που ασκούνται στο πέλμα και το σώμα σας όταν τρέχετε, περπατάτε ή μένετε ακίνητοι
 • Απορροφούν όλους τους κραδασμούς, κατά τη βάδιση και το τρέξιμο
 • Μειώνουν την μυϊκή κούραση και τους μυϊκούς τραυματισμούς
 • Βελτιώνουν την συνολική στάση του σώματός σας.

Η κατασκευή τους πραγματοποιείται με βάση τα αποτελέσματα της κλινικής εξέτασης του πελματογραφήματος. Το μηχάνημα του πελματογράφου, χάρη στους ειδικούς του αισθητήρες, καταγράφει με ακρίβεια τα ανατομικά και λειτουργικά προβλήματα των ποδιών σας. Στη συνέχεια, τα αποτελέσματα αυτά χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των εξατομικευμένων ορθωτικών πάτων, αποκλειστικά με βάση τις ανάγκες σας.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς ο πόνος στο ισχίο μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη βοήθεια εξατομικευμένων ανατομικών πάτων, επικοινωνήστε σήμερα με τη MEDICA FEET.

Βρήκατε χρήσιμο το νέο μας άρθρο: «Πόνος στο ισχίο και η αντιμετώπισή του»;

Διαβάστε περισσότερα κείμενα για την υγεία των ποδιών σας στο Medica Feet Blog.

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΓΙΑ ΠΕΛΜΑΤΟΓΡΑΦΗΜΑ