Home _ Πόνος στα γόνατα & η αντιμετώπισή του

Πόνος στα γόνατα & η αντιμετώπισή του

2023-02-07T13:53:44+00:00 07.01.2023|
 • πόνος στα γόνατα

Πόνος στα γόνατα, ένα φαινόμενο που επηρεάζει καθοριστικά τις καθημερινές δραστηριότητές μας. Μερικές από τις αιτίες που τον προκαλούν είναι ένας ξαφνικός τραυματισμός, η υπερβολική καταπόνηση του γονάτου ή κάποια πάθηση, όπως η αρθρίτιδα. Η θεραπεία του διαφέρει ανάλογα με την αιτία που τον προκαλεί.

Το γόνατο και η ανατομία του

Το γόνατο αποτελεί μία εξαιρετικά ευάλωτη άρθρωση, η οποία και δέχεται μεγάλη πίεση από απλές καθημερινές δραστηριότητες. Αποτελείται από τα εξής οστά:

 • Το μηριαίο οστό, το πιο μεγάλο οστό του ανθρώπινου σώματος
 • Την κνήμη πάνω στην οποία στηρίζεται ο μηρός
 • Την περόνη, εξωτερικό οστό της κνήμης. Συμβάλει καθοριστικά στη σταθερότητα του γονάτου και του αστραγάλου, ενώ υποστηρίζει τους μύες του ποδιού
 • Την επιγονατίδα η οποία καλύπτει το μηριαίο και την κνήμη.

Από κει και πέρα, η σύνδεση των οστών πραγματοποιείται χάρη σε τέσσερις βασικές κατηγορίες συνδέσμων. Ο ρόλος τους είναι να σταθεροποιήσουν τις αρθρώσεις, θέτοντας τα όρια κινήσεων και αποτρέποντας τις κινήσεις εκτός αυτών. Πρόκειται για:

 • Τον πλάγιο χιαστό και οπίσθιο χιαστό σύνδεσμο
 • Τον έσω πλάγιο σύνδεσμο και έξω πλάγιο σύνδεσμο
 • Τον αρθρικό χόνδρο που καλύπτει τα οστά, μειώνοντας την τριβή μεταξύ τους και κατανέμοντας ομοιόμορφα τα φορτία κατά την διάρκεια της κίνησης
 • Τους μηνίσκους, έσω και έξω, οι οποίοι έχουν το σημαντικό ρόλο να απορροφούν κραδασμούς όσο κινούμαστε.

Που οφείλεται ο πόνος στο γόνατα;

Στις μεγαλύτερες ηλικίες, ο πόνος στο γόνατο οφείλεται συνήθως στη γήρανση και στη φυσική φθορά του αρχικού χόνδρου. Σε πολλές περιπτώσεις ωστόσο είναι αποτέλεσμα τραυματισμού. Μερικές από τις πιο συνηθισμένες μορφές τραυματισμού είναι:

 • Η αρθρίτιδα γονάτου

Πρόκειται για μία από τις πιο συχνές αιτίες που προκαλούν πόνο στα γόνατα. Οφείλεται στη φθορά του χόνδρου λόγω γήρανσης, ενώ μπορεί να προκληθεί και από τραυματισμό. Τα συμπτώματα της αρθρίτιδας περιλαμβάνουν έντονο πόνο και πρήξιμο στις αρθρώσεις, καθώς και δυσκολία στην κίνηση.

 • Η τενοντίτιδα

Αυτή η φλεγμονή των τενόντων γύρω από το γόνατο ταλαιπωρεί συχνά τους αθλητές. Βασικό χαρακτηριστικό της είναι ο έντονος και συνεχής πόνος στα γόνατα.

 • Η ρήξη μηνίσκου

Μπορεί να συμβεί μετά από βίαιη στροφική κάκωση (οξεία ρήξη), ένα βαθύ κάθισμα ή επαναλαμβανόμενους μικροτραυματισμούς. Τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν πόνο στα γόνατα, πρήξιμο και αδυναμία κίνησης.

 • Η ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου

Ένα χτύπημα στο γόνατο ή μια ξαφνική συστροφή του είναι οι αιτίες που την προκαλούν. Τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν πόνο, πρήξιμο, αστάθεια και δυσκολία στο περπάτημα. Τη στιγμή της ρήξης, ο ασθενής ακούει ένα χαρακτηριστικό «κρακ» στο γόνατο.

 • Η χονδροπάθεια

Εμφανίζεται περισσότερο σε γυναίκες, αθλητές και γενικά δραστήρια άτομα που καταπονούν καθημερινά τις αρθρώσεις τους με επαναλαμβανόμενες κινήσεις. Ανάμεσα στα συμπτώματά της περιλαμβάνονται ο πρόσθιος πόνος στα γόνατα, το αίσθημα καύσου, η δυσκαμψία και το πρήξιμο των αρθρώσεων.

Πόνος στα γόνατα: Συμβουλές για πρόληψη και αντιμετώπιση

Είτε ο πόνος στα γόνατα οφείλεται σε αρθρίτιδα είτε σε τραυματισμούς, μπορείτε να τον αντιμετωπίσετε με μία σειρά αρκετών τρόπων. Αυτοί ξεκινούν με την εφαρμογή μερικών σημαντικών «κανόνων» στην καθημερινότητά σας. Μεταξύ άλλων:

1. Ενδυναμώστε τα γόνατά σας

πόνος στα γόνατα

Τα αδύναμα γόνατα είναι πιο επιρρεπή στον πόνο. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να φροντίσετε για την ενδυνάμωσή τους, περπατώντας και πραγματοποιώντας τις κατάλληλες ασκήσεις. Συμβουλευτείτε σχετικά το γυμναστή σας.

2. Φροντίστε το σωματικό βάρος σας

Διατηρήστε το κατάλληλο σωματικό βάρος, έτσι ώστε να μην επιβαρύνετε τα γόνατά σας με περιττά κιλά. Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, η μείωση βάρους βάρους κατά 5-7 κιλά σε νεαρούς παχύσαρκους ανθρώπους μειώνει την πιθανότητα οστεοαρθρίτιδας.

3. Βγάλτε το κάπνισμα από την καθημερινότητά σας

Το κάπνισμα είναι μία από τις αιτίες που προκαλούν πόνο στα πόδια. Αποτελεί παράγοντα ανάπτυξης οστεοαρθρίτιδας, ενώ φθείρει τον αρθρικό χόνδρο.

4. Προσθέστε εξατομικευμένους ορθωτικούς πάτους στα παπούτσια σας

Οι εξατομικευμένοι ορθωτικοί πάτοι αποτελούν την ιδανική επιλογή για την προστασία των ποδιών από τις καταπονήσεις και τους πόνους στα γόνατα λόγω περπατήματος, άθλησης ή ορθοστασίας. Κλείστε σήμερα το δικό σας ραντεβού για Πελματογράφημα στη MEDICA FEET και ανακαλύψτε τα οφέλη τους στην την υγεία σας.

Βρήκατε ενδιαφέρον το νέο μας άρθρο: «Πόνος στα γόνατα & η αντιμετώπισή του»;

Διαβάστε περισσότερα κείμενα για την υγεία και την ευεξία στο Μedica Feet Blog.

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΓΙΑ ΠΕΛΜΑΤΟΓΡΑΦΗΜΑ