Home _ Ποδηλασία: 10+1 λόγοι για να ξεκινήσουμε πετάλι!

Ποδηλασία: 10+1 λόγοι για να ξεκινήσουμε πετάλι!

2020-07-23T20:11:57+00:00 23.06.2020|
  • podilasia

Ποδηλασία, μία από τις πιο δημοφιλείς αθλητικές δραστηριότητες στον κόσμο. Οι αγαπημένες μας «ορθοπεταλιές» αποτελούν τον ιδανικό τρόπο για να συνδυάσουμε την καθημερινή μας άσκηση με την προσωπική ευχαρίστηση μίας βόλτας. Επενδύστε λοιπόν σε ένα ποδήλατο ξεκινώντας διαδρομές είτε μόνοι σας είτε με παρέα. Το σίγουρο είναι ότι θα το διασκεδάσετε, απολαμβάνοντας όλα  τα οφέλη της άσκησης. Ποια είναι όμως τα πιο σημαντικά από αυτά; Ας τα δούμε αναλυτικά:

1. Η ποδηλασία αυξάνει την αντοχή μας

Το πιο σημαντικό από τα οφέλη που μας προσφέρει το ποδήλατο είναι η βελτίωση της αντοχής, της ανάβασης σκάλας, της ισορροπίας και γενικά της φυσικής μας κατάστασης. Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να μειώσει την κόπωση έως και 65%.

2. Σμιλεύει τα κάτω άκρα

Δεν είναι τυχαίο που οι ποδηλάτες διαθέτουν σμιλεμένα πόδια! Κάνοντας πετάλι, γυμνάζουμε τους γλουτιαίους μυς, τους τετρακέφαλους μηριαίους και τους μυς της γάμπας.

3. Γυμνάζει ολόκληρο το σώμα μας

Εκτός όμως από την εκγύμναση των κάτω άκρων, η ποδηλασία γυμνάζει και ολόκληρο το σώμα μας. Το ποδήλατο γυμνάζει τους κοιλιακούς μας οι οποίοι είναι απαραίτητοι για να ισορροπήσουμε στις δύο ρόδες, τους μύες των ώμων, καθώς και των χεριών μας που κρατούν τις λαβές του τιμονιού.

4. Προστατεύει την υγεία της καρδιάς μας

Νέες έρευνες δείχνουν ότι μισή ώρα ποδήλατο την ημέρα μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο για έμφραγμα και να ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση, τη χοληστερόλη και το σάκχαρο. Επιπλέον, μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας.

5. Η ποδηλασία αυξάνει το προσδόκιμο ζωής

Όσοι χρησιμοποιούν τακτικά το ποδήλατο, εμφανίζουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από σοβαρές χρόνιες παθήσεις, ενώ αυξάνεται σημαντικά και το προσδόκιμο ζωής τους.

6. Βοηθά στον έλεγχο του βάρους

Η ποδηλασία είναι ιδανική για όσους θέλουν να χάσουν κιλά ή να ελέγξουν το βάρος τους Μισή ώρα εξάσκησης την ημέρα βοηθάει να αυξήσετε την καύση θερμίδων και σε συνδυασμό με διατροφή μπορεί να προσφέρει θεαματικά αποτελέσματα.

7. Η ποδηλασία βοηθά στον ύπνο

Από τη μία μας χαρίζει ενέργεια, από την άλλη μας βοηθά να κοιμηθούμε καλύτερα. Η άσκηση  με ποδήλατο μπορεί να ηρεμήσει το άγχος, το οποίο είναι μια βασική αιτία της αϋπνίας.

8. Ενισχύει το μυοσκελετικό σύστημα

Το ποδήλατο ενισχύει το μυοσκελετικό σύστημα των κάτω άκρων. Μπορεί να ωφελήσει ακόμα περισσότερο τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας τα οποία εμφανίζουν υψηλές πιθανότητες για οστεοπόρωση.

9. Καταπολεμά το στρες!

Τα οφέλη της ποδηλασίας δεν περιορίζονται μόνο στη σωματική υγεία. Το ποδήλατο επιδρά θετικά και στην ψυχολογία μας, ενώ ενεργοποιεί το ορμονικό σύστημα. Έτσι, δρα ενάντια στο άγχος, το στρες και την αυπνία, ενώ συμβάλει θετικά στην αντιμετώπιση της ήπιας κατάθλιψης.

10. Στηρίζει την καλή λειτουργία του εγκεφάλου

Η ποδηλασία συμβάλλει στην καλή κυκλοφορία του αίματος προς τον εγκέφαλο, βοηθώντας έτσι τη σκέψη, την μάθηση, την μνήμη και την κρίση μας. Παράλληλα, αποτρέπει από την εμφάνιση διάφορων νευρολογικών ασθενειών, το Alzheimers και το Parkinson.

+1. Η ποδηλασία δεν καταπονεί τις αρθρώσεις μας

Σε αντίθεση με άλλες ασκήσεις, η ποδηλασία δεν καταπονεί τις αρθρώσεις. Έτσι, μπορούν να το απολαμβάνουν ακόμα και άτομα με καταπονημένες αρθρώσεις, όπως οι ηλικιωμένοι, πάντα σε συνεννόηση με τον έμπιστο ορθοπεδικό τους ιατρό.

Απολαύστε τα οφέλη της ποδηλασίας προστατεύοντας τα πόδια σας

Η ποδηλασία είναι μία αερόβια άσκηση με πολλά και σημαντικά οφέλη για την υγεία μας. Ωστόσο, όπως και όλες οι αερόβιες ασκήσεις, ενδέχεται να προκαλέσει πόνους στα πέλματα, με την μπροστινή περιοχή του ποδιού μας να είναι η πιο ευάλωτη. Στην περίπτωση λοιπόν που νιώσουμε κάποιο κάψιμο ή μούδιασμα στο πέλμα μας κατά την διάρκεια της βόλτας μας, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να σταματήσουμε για λίγο, να αφαιρέσουμε το παπούτσι μας και να κάνουμε ένα απαλό μασάζ – τέντωμα του ποδιού. Έτσι θα νιώσουμε αμέσως καλύτερα.

Από κει και πέρα, η καλύτερή μας επιλογή για να προστατεύσουμε τα πόδια μας δεν είναι άλλη από τους εξατομικευμένους ορθωτικούς πάτους της MEDICA FEET. Φτιαγμένοι με βάση την ανατομία του ποδιού μας, κουμπώνουν άριστα σε όλα τα αθλητικά παπούτσια και προστατεύουν πόδια και γόνατα από κούραση, πόνους και τραυματισμούς. Εάν λοιπόν αγαπάτε το ποδήλατο ή σκοπεύετε να ξεκινήσετε, τότε δεν έχετε παρά να ανακαλύψετε τα οφέλη των εξατομικευμένων ορθωτικών πάτων.

Βρήκατε ενδιαφέρον το νέο μας άρθρο «Ποδηλασία: 10+1 λόγοι για να ξεκινήσουμε πετάλι»;

Διαβάστε περισσότερα κείμενα που σας αφορούν στο νέο MEDICA FEET Blog

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΓΙΑ ΠΕΛΜΑΤΟΓΡΑΦΗΜΑ