Home _ Παθήσεις νυχιών στα πόδια & η αντιμετώπισή τους

Παθήσεις νυχιών στα πόδια & η αντιμετώπισή τους

2024-01-29T16:59:16+00:00 18.01.2024|
 • pathiseis nychiwn sta podia

Παθήσεις νυχιών στα πόδια & η αντιμετώπισή τους: Ένα ζήτημα που μας αφορά όλους. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, οι παθήσεις αυτές αποτελούν αυτό καθαυτό το πρόβλημα, όμως σπανιότερα μπορούν να αποτελούν ένδειξη για κάτι σοβαρότερο. Επομένως, ο παθών δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αμελήσει την επίσκεψη σε κάποιον ποδολόγο. Οι παθήσεις ονύχων εκτός της αισθητικής διαταραχής (χρώμα, σχήμα, δομή), συχνά προκαλούν πόνο, οίδημα, φαγούρα και δυσκολία στη βάδιση. Οι μυκητιάσεις και η ψωρίαση των νυχιών, είναι οι δυο συνηθέστερες παθήσεις και πλήττουν κάθε ηλικιακή ομάδα. Στο παρόν άρθρο θα αναφερθούμε εκτενώς σε αυτές, στα αίτια εξάπλωσης και στο πώς μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά.

 • Ονυχομυκητίαση

Η ονυχομυκητίαση είναι η πιο κοινή πάθηση νυχιών στα πόδια, αποτελώντας το 50% των λοιμώξεων ονύχων. Συχνά, είναι σε άμεση συνάρτηση με νοσήματα όπως ο διαβήτης, η ανοσοκαταστολή, η παχυσαρκία και το κάπνισμα. Οι ονυχομύκητες προσβάλλουν οποιοδήποτε τμήμα, από την πλάκα ως τη μήτρα του όνυχα, παραμορφώνοντας την όψη του. Η μετάδοση μπορεί να είναι είτε άμεση, δηλαδή από άνθρωπο ή ζώο σε άνθρωπο, είτε έμμεση, δηλαδή μέσω του εδάφους, της άμμου και των πετσετών. Αν η αντιμετώπιση δεν είναι άμεση, μια ονυχομυκητίαση μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής του ασθενούς.

 • Ονυχοψωρίαση

Η ψωρίαση στα νύχια των ποδιών, αφορά ως επί το πλείστον άτομα που ήδη έχουν ψωρίαση στο δέρμα τους. Όμως σπανιότερα, αφορά εκδηλώσεις ακόμα και πριν την εμφάνιση στο δέρμα ή είναι και το μοναδικό σημείο εντοπισμού της. Οι ψωριασικές αλλοιώσεις των ονύχων κατά συχνότητα προσβολής είναι οι εξής: δυσχρωμία, ονυχόλυση, υπωνύχια υπερκεράτωση, δυσμορφίες και σχυσματοειδέις αιμορραγίες. Εν αντιθέσει με την ονυχομυκητίαση, αποτελεί μη μεταδοτική πάθηση που πλήττει περισσότερο τους άνδρες παρά τις γυναίκες. Τα αίτια της εξάπλωσής της, είναι μια μίξη παραγόντων γενετικής, ανοσολογικής και περιβαλλοντικής φύσης.

Παθήσεις νυχιών στα πόδια από μυκητίαση και ψωρίαση: Συμπέρασμα

Μολονότι οι παθήσεις νυχιών στα πόδια από μυκητίαση και ψωρίαση έχουν σημαντικές διαφορές, η κλινική τους εικόνα μοιάζει αρκετά. Αμφότερες προκαλούν υπερκερατώσεις, ονυχόλυση, ονυχοσυστροφία και παρωνυχίες κι έτσι συχνά μπορεί να υπάρχει σύγχυση ως προς την πάθηση. Για τον λόγο αυτό, η εξέταση και η γνωμάτευση από κάποιον ποδολόγο είναι αναγκαία.

Παθήσεις νυχιών στα πόδια: Τρόποι αντιμετώπισης

H αντιμετώπιση για τις παθήσεις νυχιών στα πόδια περιλαμβάνει και προληπτικούς τρόπους αντιμετώπισης αλλά και τα είδη αγωγής που θα καθορίσει ο ποδολόγος.

 1. Τήρηση των βασικών κανόνων για την υγιεινή των νυχιών. Δηλαδή:
  • Έχουμε την περιοχή των νυχιών πάντα στεγνή και καθαρή.
  • Κόβουμε τα νύχια μας αρκετά κοντά.
  • Φοράμε καθαρές κάλτσες και δεν χρησιμοποιούμε τα πολύ παλιά αθλητικά.
  • Χρησιμοποιούμε σαγιονάρες σε κοινόχρηστους χώρους όπως οι ντουζιέρες γυμναστηρίων, οι πισίνες και τα αποδυτήρια. Ειδικά αν έχουν υγρασία!
  • Απολυμαίνουμε με αντισηπτικό τα εργαλεία περιποίησης των νυχιών (ψαλίδι, νυχοκόπτης κ.ο.κ.) και δεν χρησιμοποιούμε για καθαρισμό αιχμηρά αντικείμενα κάτω από τα νύχια.
 2. Συστηματική λήψη αντιμυκητισιακών φαρμάκων από το στόμα. Η θεραπεία αυτή, εφόσον ασφαλώς αποτελεί εκτίμηση από τον ποδολόγο, συνήθως έχει ολιγόμηνη διάρκεια και πρέπει να την τηρείτε ευλαβικά.
 3. Εφαρμογή τοπικών σκευασμάτων (κρέμες, αλοιφές) για την αντιμετώπιση της μυκητίασης ή της ψωρίασης. Η αποδοτικότητά της αγωγής αυτής είναι πολύ υψηλή, εφόσον ασφαλώς την ενέκρινε ο ποδολόγος σας και την ακολουθείτε σχολαστικά.
 4. Θεραπεία με laser. Η πιο άμεση και αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης, αλλά με το τίμημα του υψηλού κόστους. Η θεραπεία αυτή, μπορεί να λειτουργήσει συνδυαστικά με την επάλειψη σκευασμάτων ή τη φαρμακευτική αγωγή από το στόμα.

Παθήσεις ποδιών στα πόδια; Ελάτε στη Medica Feet για οριστική απαλλαγή

Στο ποδολογικό κέντρο της Medica Feet ξέρουμε καλά πόσο μπορούν οι παθήσεις νυχιών στα πόδια να επηρεάσουν την καθημερινότητα και τη ζωή μας. Γι’ αυτό, στοχεύουμε αποκλειστικά στη ριζική και αποτελεσματική αντιμετώπιση κάθε πάθησης. Διαθέτουμε το πλέον καταρτισμένο και εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό και παράλληλα τον πιο σύγχρονο και κατάλληλο εξοπλισμό, ώστε να διασφαλίσουμε μια άκρως στοχευμένη θεραπεία. Μην το καθυστερείτε. Κλείστε σήμερα κιόλας το πρώτο σας  δωρεάν διαγνωστικό ραντεβού και ζήστε την κορυφαία εμπειρία εξυπηρέτησης Medica Feet.

Βρήκατε ενδιαφέρον το νέο μας άρθρο: «Παθήσεις νυχιών στα πόδια & η αντιμετώπισή τους»;

Διαβάστε περισσότερα κείμενα για την υγεία των ποδιών σας στο Μedica Feet Blog.