Home _ Κούραση: 10 tips για 100% φυσική αντιμετώπιση

Κούραση: 10 tips για 100% φυσική αντιμετώπιση

2020-09-28T14:30:59+00:00 30.10.2019|
 • κούραση

Κούραση, ένα αίσθημα έντονης κόπωσης με το οποίο όλοι μας, λίγο ως πολύ, ερχόμαστε συχνά αντιμέτωποι. Συνήθως, η διάρκειά της είναι βραχεία και οφείλεται σε απλά και φανερά αίτια, όπως οι υψηλές απαιτήσεις τις καθημερινότητάς μας. Ωστόσο, ενδέχεται να εμφανιστεί και για παρατεταμένη χρονική περίοδο, αποτελώντας σημάδι μιας πιο σοβαρής παθολογικής κατάστασης η οποία χρήζει άμεσης ιατρικής αντιμετώπισης. Πώς μπορούμε όμως να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την κούραση με φυσικό τρόπο; Η MEDICA FEET, για να μας βοηθήσει στην προσπάθειά μας, συγκέντρωσε για μας 10 πολύτιμες συμβουλές για να το καταφέρουμε.

1. Σωστή διατροφή vs κούραση

Είναι γεγονός ότι η ατονία και η κούραση οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στη διατροφή μας. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να έχουμε μία σωστή και ισορροπημένη διατροφή, η οποία θα καλύπτει πλήρως τις σωματικές και πνευματικές μας απαιτήσεις, γεμίζοντάς μας με ενέργεια. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να έχουμε πολλά γεύματα την ημέρα, χωρίς ποτέ να παραλείπουμε το πρωινό. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε τη σωστή ενυδάτωση του οργανισμού πίνοντας αρκετό νερό.

Extra Tip: Είναι σημαντικό να προσθέσουμε στο διαιτολόγιό μας τροφές που μας προσφέρουν ενέργεια για μακρά περίοδο. Τέτοιες είναι τα σιτηρά και τα λαχανικά. Αντίθετα, τα γλυκά μας προσφέρουν άμεσα ενέργεια, ωστόσο μετά από κάποια ώρα νιώθουμε το ίδιο κουρασμένοι με πριν.

2. Ο απαραίτητος ύπνος

Η έλλειψη ύπνου αποτελεί μία από τις βασικές αιτίες για την κούραση που νιώθουμε καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να προσφέρουμε στον εαυτό μας τον απαραίτητο ύπνο. Πόσες είναι όμως οι ώρες ύπνου που έχει ανάγκη ο οργανισμός μας; Σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Μελετών για τον Ύπνο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, αυτές εξαρτώνται από την ηλικία μας. Χαρακτηριστικά, ένα νεογέννητο πρέπει να κοιμάται από 14 έως 17 ώρες. Τα παιδιά ηλικίας δημοτικού πρέπει να κοιμούνται από 9 έως 11 ώρες, ενώ οι ενήλικες συνίσταται να μην κοιμούνται κάτω από έξι ώρες.

Extra Tip: Ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου για όλες τις ημέρες τις εβδομάδας, ενεργοποιεί το βιολογικό μας ρολόι, μειώνοντας το αίσθημα κούρασης.

3. Η γυμναστική βοηθά στην κούραση

Είναι γεγονός ότι η ήπια φυσική άσκηση μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κούρασης, αυξάνοντας τα αποθέματα ενέργειας του οργανισμού μας. Σύμφωνα μάλιστα με ευρήματα νέας επιστημονικής έρευνας, αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για χαλάρωση, μείωση του άγχους, καθώς και της κόπωσης από την δουλειά. Αν λοιπόν θέλετε να αντιμετωπίσετε την κούραση με γυμναστική, καθιερώστε μια μισάωρη «χαλαρή» άσκηση, όπως τρέξιμο ή ποδήλατο, για 3 φορές την εβδομάδα.

Tip:  Ένα έξυπνο ρολόι με παλμογράφο θα σας βοηθήσει να ελέγχετε με ακρίβεια τη σωστή ένταση στην προπόνησή σας. Επίσης, θα αξιολογήσει με σχετική ακρίβεια την κατάσταση της προπόνησής σας, υποδεικνύοντας αν υποπροπονήστε ή ύπερπρπονήστε.

4. Καθημερινή χαλάρωση με ποδόλουτρο

Η υγεία του σώματός μας ξεκινά από τα πόδια. Όταν λοιπόν γυρνάμε μετά από μία απαιτητική μέρα στην δουλειά ή στην προπόνηση, είναι σημαντικό να τα ξεκουράζουμε. Ο καλύτερος τρόπος γι’ αυτό δεν είναι άλλος από το ποδόλουτρο. Βάλτε χλιαρό νερό σε μία λεκάνη, προσθέτοντας αιθέρια έλαια. Στη συνέχεια, βυθίστε τα πόδια σας στο νερό και χαλαρώστε για 20 περίπου λεπτά. Έτσι, θα τους προσφέρετε την απαραίτητη καθημερινή τους ενυδάτωση, κερδίζοντας περισσότερη υγεία και ευεξία.

5. Ο ρόλος της ψυχολογίας στη σωματική κούραση

Έχετε παρατηρήσει ότι κάθε φορά που αισθάνεστε χαρούμενοι και ευδιάθετοι, η σωματική κούραση «εξαφανίζεται»; Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να εξασφαλίσουμε μία ήρεμη και ποιοτική ζωή, μακριά από περιττές εντάσεις και άγχη. Σε αυτό σίγουρα βοηθούν και οι πολύτιμες στιγμές χαλάρωσης μαζί με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, οι οποίες λειτουργούν ευεργετικά στην ψυχική μας ισορροπία.

Extra Tip: Επενδύστε σε θετικές σκέψεις οι οποίες παράγουν θετικά συναισθήματα. Η καλή ψυχολογία αποτελεί προϋπόθεση για μία ζωή με καλή ποιότητα.

6. Βάρος και κούραση

Το πάχος δεν αποτελεί σύμμαχο για την καλή υγεία μας και την καθημερινότητά μας. Τα αρκετά περιττά κιλά δυσχεραίνουν την αναπνοή μας, ταλαιπωρούν τη μέση και τα πόδια, ενώ μας κάνουν να νιώθουμε πιο κουρασμένοι μετά από τις καθημερινές μας δραστηριότητες. Γι’ αυτό, η μόνη αποτελεσματική λύση είναι η απώλεια βάρους, η οποία θα αυξήσει τόσο την αντοχή όσο και την ενέργειά μας.

7. Διακοπή καπνίσματος

Είστε τακτικός καπνιστής; Τότε από την εμπειρία σας θα γνωρίζετε ότι το τσιγάρο εξαντλεί τις δυνάμεις του οργανισμού. Εξαιτίας του χρόνιου καπνίσματος, επηρεάζεται η αναπνευστική λειτουργία και μειώνεται η οξυγόνωση του αίματος. Στην πράξη, αυτό σημαίνει μείωση της ενεργητικότητάς μας και αύξηση της σωματικής κούρασης. Κάθε φορά μάλιστα που ένας τακτικός καπνιστής χρειάζεται να αναπτύξει ακόμα και μία απλή σωματική δραστηριότητα, όπως για παράδειγμα να ανέβει σκάλες, οι παλμοί ανεβαίνουν, ενώ μπορεί να παρατηρηθεί ακόμα και αστάθεια στο βάδισμα ή ζάλη.

8. Τα απαραίτητα διαλείμματα στο γραφείο

κούραση

kourasi-1

Το ανθρώπινο σώμα εξάλλου δεν έχει κατασκευαστεί για να κάθεται, εκτός αν πρόκειται να ξεκουραστεί για εύλογο χρονικό διάστημα. Έτσι, η πολύωρη ακινησία μπροστά από τον υπολογιστή του γραφείου μπορεί να προκαλέσει όχι μόνο ψυχική, αλλά και σωματική κούραση. Γι’ αυτό, όταν πραγματοποιούμε δουλειά γραφείου, είναι σημαντικό να μην παραλείπουμε τα απαραίτητα διαλείμματα ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Με αυτό τον τρόπο μειώνεται η ακινησία του σώματός μας, ενώ «κινείται» το αίμα. Εξάλλου, ένα διάλειμμα δε θα βοηθήσει μόνο την υγεία, αλλά και τη συγκέντρωσή μας στην δουλειά.

9. Τακτικές ιατρικές εξετάσεις

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η κούραση ενδέχεται να  οφείλεται σε παθολογικούς λόγους. Μερικοί από τους πιο σημαντικούς είναι:

 • Αναιμία
 • Θυροειδής
 • Διαβήτης
 • Καρδιοπάθειες
 • Διαβήτης
 • Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης
 • Λοιμώδης μονοπυρήνωση

Ο τρόπος λοιπόν για να εξασφαλίσετε μία καλή υγεία, μακριά από κούραση και παθήσεις, είναι οι τακτικές ιατρικές εξετάσεις. Η πρόληψη εξάλλου είναι η καλύτερη αντιμετώπιση για κάθε πάθηση. Για την δική σας περίπτωση, συμβουλευτείτε τον δικό σας θεράποντα ιατρό.

10. Παπούτσια με Εξατομικευμένους Ορθωτικούς Πάτους

Νιώθετε τα πόδια σας ταλαιπωρημένα λόγω παθήσεων ή καθημερινής κόπωσης; Όποια και αν είναι η αιτία ταλαιπωρεί τα πόδια μας, οι Εξατομικευμένοι Ορθωτικοί Πάτοι προσφέρουν άμεση ανακούφιση, χαρίζοντάς μας καλύτερη ποιότητα ζωής. Σε αντίθεση με τους κοινούς πάτους, οι ειδικοί πάτοι της MEDICA FEET κατασκευάζονται αποκλειστικά πάνω στις ανάγκες του κάθε πέλματος ξεχωριστά. Γι’ αυτό και κατανέμουν ομοιόμορφα τις πιέσεις που δέχεται το πέλμα κατά την βάδιση, καταπολεμώντας κούραση από την πρώτη κιόλας εφαρμογή τους στο πόδι. Τα οφέλη τους όμως στην υγεία μας δε σταματούν εδώ. Μεταξύ άλλων, οι Εξατομικευμένοι Ορθωτικοί Πάτοι:

 • Απορροφούν όλους τους κραδασμούς, κατά τη βάδιση και το τρέξιμο
 • Βελτιώνουν την συνολική στάση του σώματός σας
 • Μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης μυϊκών τραυματισμών.

Ταλαιπωρείστε από κούραση και πόνους στα πόδια; Ακολουθήστε τις συμβουλές της MEDICA FEET και απολαύστε μία καλύτερη και πιο ποιοτική καθημερινότητα. Κάντε το βήμα και κλείστε σήμερα το δικό σας ραντεβού για πελματογράφημα στη MEDICA FEET.

Βρήκατε ενδιαφέρον το νέο μας άρθρο “Κούραση: 10 tips για 100% φυσική αντιμετώπιση”
Διαβάστε περισσότερα ενδιαφέροντα κείμενα στο MEDICA FEET Blog.

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΓΙΑ ΠΕΛΜΑΤΟΓΡΑΦΗΜΑ