Home _ Διαβητικό πόδι: Συμπτώματα, επιπλοκές και αντιμετώπιση

Διαβητικό πόδι: Συμπτώματα, επιπλοκές και αντιμετώπιση

2021-11-08T13:03:51+00:00 05.10.2021|
  • διαβητικό πόδι συμπτώματα

Διαβητικό πόδι, ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα συμπτώματα και τις επιπλοκές του σακχαρώδη διαβήτη στα κάτω άκρα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πρόκειται για το πόδι ασθενούς, όταν παρουσιάζει επιπλοκές όπως: εξέλκωση, λοίμωξη των ιστών, ή περιφερειακή νευροπάθεια ή διαβητική αρτηριοπάθεια.

Ποια άτομα παρουσιάζουν προδιάθεση για διαβητικό πόδι;

Αυτή η πάθηση εμφανίζεται κυρίως στους άνδρες. Εκτός από τον διαβήτη, προδιαθεσικοί παράγοντές του είναι επίσης η υπέρταση, το κάπνισμα, η παχυσαρκία, το άγχος και άλλοι ορμονικοί και γενετικοί παράγοντες.

Ποια είναι τα συμπτώματα που παρουσιάζει το διαβητικό πόδι;

Κάθε διαβητικός πρέπει να είναι εκπαιδευμένος από τον ιατρό του, έτσι ώστε να μπορεί να διαβάσει τα συμπτώματα του διαβητικού ποδιού. Αν ξέρει πώς να τα αναγνωρίσει, τότε θα μπορέσει να αναζητήσει έγκαιρα την ιατρική συμβουλή και θεραπεία. Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνονται τα εξής:

1. Φουσκάλες και κάλοι στα πόδια

Ένα από τα βασικά συμπτώματα που φανερώνουν την ύπαρξη διαβητικού ποδιού είναι οι κάλοι και οι φουσκάλες στα πόδια. Εάν δεν αφαιρεθούν έγκαιρα, ενδέχεται να εξελιχθούν σε έλκη και πληγές.

2. Έλκη και πληγές στα πόδια

Συνήθως εμφανίζονται στην περιοχή της πατούσας, κάτω από το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού και την πτέρνα. Ο λόγος είναι ότι εκεί ασκείται μεγαλύτερη πίεση κατά την ορθοστασία ή τη βάδιση,

3. Έντονη ξηρότητα και άλλα δερματικά προβλήματα

Το διαβητικό πόδι μπορεί να προκαλέσει αρκετά δερματικά προβλήματα μεταξύ των οποίων έντονη ξηρότητα, ξεφλούδισμα, ρωγμές στο δέρμα και πτώση τριχών του ποδιού.

4. Πρησμένο ή μελανιασμένο πόδι

Το οίδημα ή το μελάνιασμα ανήκουν στα συμπτώματα που πρέπει να προσεχθούν ιδιαίτερα από τους πάσχοντες.

5. Πόνος στις γάμπες κατά το περπάτημα

Αυτό το σύμπτωμα εμφανίζεται κυρίως σε άτομα που αντιμετωπίζουν περιφερειακή αρτηριοπάθεια.

Η έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων μπορεί να προλάβει επικίνδυνες επιπλοκές

Οι μολύνσεις είναι οι πιο συνηθισμένες επιπλοκές του διαβητικού ποδιού. Ακόμα και οι πιο μικρές φουσκάλες των δαχτύλων των ποδιών μπορούν να εξελιχθούν σε σοβαρές βλάβες όπως η γάγγραινα, οδηγώντας ακόμα και σε ακρωτηριασμό. Για το λόγο αυτό, η τακτική παρακολούθηση του διαβητικού ποδιού από εξειδικευμένο ποδολόγο και ιατρό είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τον περιορισμό πιθανότητας εμφάνισης ανεπιθύμητων επιπλοκών.

Τι μπορείτε να κάνετε για να προλάβετε τις επιπλοκές του διαβητικού ποδιού;

Η πρόληψη είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία για το διαβητικό πόδι. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει μέτρα γενικού χαρακτήρα φροντίδας της υγείας μας όπως:

Η διαδικασία πρόληψης όμως δε σταματά στα γενικά μέτρα, αλλά αξιοποιεί και λύσεις τοπικής φροντίδας όπως:

  • Καθημερινός οπτικός έλεγχος των δακτύλων και τον μεσοδακτύλινιων πτυχών και ολόκληρου του ποδιού για τυχόν φυσαλίδες, εκδορές και ρωγμές
  • Καθημερινό πλύσιμο των ποδιών με αντισηψία και χρήση ουδέτερης αλοιφής για το δέρμα
  • Αποφυγή έκθεσης των ποδιών σε υπερβολική θερμοκρασία και χημικές ουσίες
  • Τακτική επιστημονική φροντίδα κάλων, τίλων και όλων των πιθανών βλαβών που ενδέχεται να εμφανιστούν στα πόδια και τα νύχια από τους εξειδικευμένους ποδολόγους της MEDICA FEET.

MEDICA FEET: Πρόληψη, αναγνώριση συμπτωμάτων και επιστημονική φροντίδα του διαβητικού ποδιού

Το διαβητικό πόδι και η θεραπεία του ξεκινά από την αναγνώριση των συμπτωμάτων. Ο έμπιστος πιστοποιημένος Ποδολόγος της MEDICA FEET αναλαμβάνει την τακτική παρακολούθησή και περιποίησή του με γνώση και υπευθυνότητα. Επίσης, προσφέρει στον ασθενή τα κατάλληλα tips, αλλά και όλες τις λύσεις που μπορούν να κάνουν καλύτερη την καθημερινότητά του. Στην περίπτωση που ο ποδολόγος εντοπίσει συμπτώματα ή επιπλοκές που χρήζουν ιατρικής παρακολούθησης, παραπέμπει άμεσα στον θεράποντα ιατρό, ο οποίος και στη συνέχεια αναλαμβάνει τη θεραπεία της πάθησης.

Βρήκατε ενδιαφέρον το νέο μας άρθρο «Διαβητικό πόδι: Συμπτώματα, επιπλοκές και αντιμετώπιση»;

Διαβάστε περισσότερα εξειδικευμένα κείμενα για την υγεία των ποδιών μέσα από την ενότητα «Παθήσεις».

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΓΙΑ ΠΟΔΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ