Διαβητικό πόδι ή σύνδρομο διαβητικού ποδιού, μια από τις πιο σημαντικές επιπλοκές της νόσου του σακχαρώδη διαβήτη, η οποία παρουσιάζεται συχνότερα σε διαβητικούς τύπου 1. Ο συνηθισμένος χρόνος εμφάνισής του προκύπτει έπειτα από τουλάχιστον 10 με 15 χρόνια αρρύθμιστου διαβήτη. Η εξέλιξή του μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τόσο την ικανότητα βαδίσεως όσο και γενικά την ποιότητα ζωής των ασθενών. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια, η πάθηση σημειώνει αυξητική τάση, στρέφοντας πάνω της το ενδιαφέρον της διεθνούς ιατρικής κοινότητας.
Τι είναι το διαβητικό πόδι;
Στο διαβητικό πόδι επηρεάζεται η αρτηριακή αιμάτωση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την διαταραχή της αρχιτεκτονικής του άκρου, η οποία συνεπάγεται φλεγμονή, καθώς και αυξημένη πιθανότητα για γάγγραινα. Σύμφωνα με τον ορισμό που δίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.), ως διαβητικό πόδι ορίζεται το πόδι ασθενούς με σακχαρώδη διαβήτη, όταν αυτό παρουσιάζει επιπλοκές όπως:
- Εξέλκωση
- Λοίμωξη των ιστών
- Περιφερειακή νευροπάθεια ή / και διαβητική αρτηριοπάθεια των κάτω άκρων.
Ποια είναι τα συμπτώματα στο διαβητικό πόδι;
Σε πολλές περιπτώσεις, τα πρώτα συμπτώματα του διαβητικού ποδιού περνούν απαρατήρητα. Για το λόγο αυτό, ο διαβητικός ασθενής χρειάζεται να εκπαιδευτεί από τον θεράποντα ιατρό του, έτσι ώστε να τα αναγνωρίσει και να του τα αναφέρει άμεσα. Η συμπτωματολογία περιλαμβάνει:
- Έλκη στο πόδι
- Οίδημα (πρήξιμο)
- Ερυθρότητα
- Φουσκάλες και κάλους
- Ξηροδερμία
- Μελάνιασμα ή αποχρωματισμό
- Πτώση των τριχών του ποδιού.
Το έλκος στο διαβητικό πόδι και η επικινδυνότητά του
Σε κάθε περίπτωση, τα πιο επικίνδυνα από όλα τα παραπάνω συμπτώματα είναι τα έλκη από διαβητικό πόδι. Αν δεν ελεγχθούν, μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και στον ακρωτηριασμό του. Υπολογίζεται ότι το 25% των διαβητικών ασθενών θα εμφανίσουν έλκος έστω και μία φορά κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Στην Ελλάδα συγκεκριμένα εκτιμάται ότι το 4-5% των διαβητικών ασθενών εμφανίζουν έλκη στα πόδια, κάτι το οποίο συνεπάγεται ότι περίπου 50.000 άτομα με διαβήτη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο.
Διαβητικό πόδι και η θεραπεία του
Όσοι πάσχουν από διαβητικό πόδι, γνωρίζουν τη σημασία που έχει η σχολαστική τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής. Ένας πάσχων πρέπει να:
- Πλένει τακτικά τα πόδια του, ελέγχοντας τη θερμοκρασία νερού και στεγνώνοντάς τα καλά
- Κόβει τακτικά τα νύχια του και με ίσιο τρόπο. Με αυτό τον τρόπο, αποφεύγεται η ανάπτυξη νυχιών μέσα στο δέρμα, η οποία και μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή.
- Χρησιμοποιεί κρέμα για την ενυδάτωση των ποδιών του
- Φορά ευρύχωρα ανατομικά παπούτσια με μαλακό δέρμα, τα οποία να αγκαλιάζουν απαλά το πόδι και το βοηθούν να αναπνέει
- Χρησιμοποιεί βαμβακερές και όχι συνθετικές κάλτσες, οι οποίες αναστέλλουν την ανάπτυξη βακτηρίων
- Αποφεύγει συνήθειες που επιβαρύνουν το διαβητικό πόδι, όπως το κάπνισμα.
Ο ρόλος του ποδολόγου στην περιποίηση του διαβητικού ποδιού
Το διαβητικό πόδι απαιτεί εξειδικευμένη και σχολαστική φροντίδα υψηλού επιπέδου. Για το λόγο αυτό, ο ασθενής είναι σημαντικό να βρει τον δικό του έμπιστο ποδολόγο, ο οποίος και θα την αναλάβει με υπευθυνότητα. Στο Ποδολογικό Κέντρο MEDICA FEET προσφέρουμε σε κάθε ασθενή μία πλήρη γκάμα υπηρεσιών φροντίδας του διαβητικού ποδιού, από απλή περιποίηση νυχιών και προσεκτική αφαίρεση υπερκερατώσεων και τύλων, έως καθαρισμό διαβητικών ελκών, στην περίπτωση που χρειαστεί. Σε περίπτωση μόλυνσης, ο ποδολόγος μας παραπέμπει τον ασθενή σε ειδικό διαβητολόγο, ο οποίος και προσφέρει θεραπεία με αντιβίωση και τακτική παρακολούθηση. H εμπειρία 30 ετών στις υπηρεσίες ποδολογίας σε συνδυασμό με την άριστη εκπαίδευση του προσωπικού μας και τον υπερσύγχρονο εξοπλισμό μας εγγυώνται ένα άρτιο αποτέλεσμα που θα καλύψει κάθε σας ανάγκη. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις υπηρεσίες μας για πάσχοντες από διαβητικό πόδι, επικοινωνήστε σήμερα μαζί μας.
Βρήκατε ενδιαφέρον το νέο μας άρθρο «Διαβητικό πόδι και η φροντίδα του»;
Διαβάστε περισσότερα εξειδικευμένα κείμενα για την υγεία των ποδιών μέσα από την ενότητα «Παθήσεις».