Home _ Διάστρεμμα αστραγάλου: Πρόληψη & αντιμετώπιση

Διάστρεμμα αστραγάλου: Πρόληψη & αντιμετώπιση

2023-07-28T15:26:32+00:00 28.05.2023|
 • διάστρεμμα αστραγάλου

Διάστρεμμα αστραγάλου. Πιθανότατα η συνηθέστερη μορφή τραυματισμού των αθλητών και των αθλουμένων. Ο αστράγαλος είναι το οστό που απορροφά ένα πολύ μεγάλο μέρος των τρανταγμάτων όταν κάνουμε άλματα, τρέχουμε ή στρίβουμε απότομα. Όμως η αλήθεια είναι πως ο αστράγαλος έχει να αντιμετωπίζει διαρκώς ξαφνικές και δυνατές κινήσεις. Ένα απότομο τίναγμα, ένα χτύπημα στο πόδι, ένα πέσιμο, ένας κακό υπολογισμός μετατοπίζουν ακαριαία μεγάλο βάρος στον αστράγαλο. Αυτό, έχει συχνά ως αποτέλεσμα το ‘γύρισμα’ του ποδιού και τον τραυματισμό των πλάγιων συνδέσμων της ποδοκνημικής.

Διάστρεμμα αστραγάλου: Ορισμός

Ως διάστρεμμα αστραγάλου λοιπόν, ορίζουμε την τραυματική ρήξη των συνδέσμων της άρθρωσης χωρίς όμως κάποιο κάταγμα. Το ‘διάστρεμμα’ είναι αρχαιοελληνική λέξη με προέλευση τη λέξη διαστρέφω (δια + στρέφω = παραμορφώνω, διαστρεβλώνω). Στα νέα ελληνικά, όταν λέμε ‘διάστρεμμα’, εννοούμε το στραμπούληγμα (ιταλικής προέλευσης, strambare) και όχι το ‘εξάρθηρμα’ όπως πολλλοί μεταφράζουν ανεπιτυχώς.

Διάστρεμμα αστραγάλου: Τι το προκαλεί;

Όπως αναφέραμε, μια απότομη κίνηση ή στραβοπάτημα με το έξω μέρος του πέλματος, μπορεί να σκίσει τους συνδέσμους της άρθρωσης. Άλλοι παράγοντες είναι:

 • Το μεγάλο βάρος
 • Η κακή φυσική κατάσταση
 • Το είδος της άσκησης.

Τέλος, μία από τις κυριότερες αιτίες που προκαλεί διάστρεμμα αστραγάλου, είναι η άστοχη επιλογή παπουτσιών.

Διάστρεμμα αστραγάλου: Συμπτώματα

Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων στο διάστρεμμα είναι διαφορετική για τον καθένα. Πρωτίστως όμως, σημαντικό ρόλο παίζει το μέγεθος της βλάβης που υπέστησαν οι σύνδεσμοι της άρθρωσης. Κάποια από αυτά, είναι:

 • Ισχυρός Πόνος
 • Έντονο Οίδημα (πρήξιμο)
 • Αιμάτωμα
 • Δυσκαμψία.

Διάστρεμμα αστραγάλου: Τρόποι πρόληψης

Λόγω της συχνότητας του τραυματισμού, η απαιτούμενη πρόληψη για την αποφυγή του διαδραματίζει σημαντικότατο σημασία. Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης, είναι το μεθοδικό και προσαρμοσμένο «ζέσταμα» πριν από κάθε αθλητική ενασχόληση. Εκτός αυτού, προσπαθήστε να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί – και να κάνετε την αποθεραπεία σας μετά την προπόνηση / αγώνα. Είναι πολύ σημαντικό ακόμα, να έχετε προβεί και στην κατάλληλη επιλογή παπουτσιών. Στη Medica Feet, δημιουργούμε και προσαρμόζουμε πάνω σας τους τέλειους Εξατομικευμένους Ορθωτικούς Πάτους μέσα από ένα εξειδικευμένο πελματογράφημα. Οι Εξατομικευμένοι Ορθωτικοί Πάτοι:

 • Εξισορροπούν τις δυνάμεις που ασκούνται στο πέλμα και το σώμα κατά τη βάδιση, το τρέξιμο ή την όρθια στάση του σώματος
 • Απορροφούν τους κραδασμούς κατά το περπάτημα ή το τρέξιμο
 • Περιορίζουν μυϊκή κούραση και πιθανότητα μυϊκών τραυματισμών
 • Βελτιώνουν τη συνολική στάση του σώματός σας
 • Συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας ισχίου.

Κλείστε τώρα ραντεβού για πελματογράφημα στη Medica Feet. πάτωντας ΕΔΩ.

Διάστρεμμα αστραγάλου: Τρόποι αντιμετώπισης

Σε περίπτωση που οι προσπάθειες πρόληψης δεν αποδώσουν και υπάρξει τραυματισμός, οι βασικές αρχές αντιμετώπισης περιλαμβάνουν τα εξής:

 1. Βάλτε τον τραυματία να καθίσει και εφαρμόστε κρύες κομπρέσες στην περιοχή του τραυματισμού
 2. Ακινητοποιήστε την άρθρωση και τοποθετήστε επίδεσμο γύρω από τον αστράγαλο. Μόνο ο γιατρός μπορεί να εκτιμήσει την κατάσταση και να αποφασίσει για τη χρήση γύψου, νάρθηκα ή χειρουργικής αποκατάστασης
 3. Ανυψώστε το πόδι προκειμένου να χαλαρώσει η άρθρωση και να ξεκουραστεί ο τραυματίας
 4. Σταδιακά, ο ασθενής πρέπει να πραγματοποιεί ασκήσεις ενδυνάμωσης για την αύξηση της ευλυγισίας, της δύναμης και του εύρους κίνησης.

Αν κι εσείς είστε παθών ή φοβάστε το διάστρεμμα αστραγάλου στην προπόνησή σας, συμβουλευθείτε το ταχύτερο δυνατό έναν ειδικό. Κλείστε άμεσα ραντεβού για το πελματογράφημα που θα αλλάξει ριζικά την ποιότητα ζωής σας.

Βρήκατε ενδιαφέρον το νέο μας άρθρο: «Διάστρεμμα αστραγάλου: Πρόληψη & αντιμετώπιση»;

Διαβάστε περισσότερα κείμενα για την υγεία και την ευεξία στο Μedica Feet Blog.

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΓΙΑ ΠΕΛΜΑΤΟΓΡΑΦΗΜΑ