Home _ Αθλητικά παπούτσια: 6+1 επιλογές ανάλογα με το άθλημά σας

Αθλητικά παπούτσια: 6+1 επιλογές ανάλογα με το άθλημά σας

2020-09-28T14:32:04+00:00 19.02.2019|
  • athlitika papoutsia

Γνωρίζατε ότι τα αθλητικά παπούτσια αποτελούν αιτία τραυματισμών στα πόδια; Οι κακώσεις εμφανίζονται όταν τα παπούτσια που φοράμε δεν είναι κατάλληλα για τις αθλητικές δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχουμε, με αποτέλεσμα να μην παρέχεται η απαραίτητη σταθερότητα στα κάτω άκρα.

Για να αντιμετωπίσουμε λοιπόν το φαινόμενο των τραυματισμών, χρειάζεται να επιλέγουμε αθλητικά παπούτσια με βάση το είδος της προπόνησης ή της αθλητικής μας δραστηριότητας. Ανάλογα με το άθλημα στο οποίο συμμετέχουμε, διατίθενται και τα κατάλληλα αθλητικά παπούτσια. Κάθε τέτοιο παπούτσι έχει συγκεκριμένες δυνατότητες απορρόφησης κραδασμών, ελέγχου κίνησης των ποδιών και ευκαμψίας. Ποια είναι όμως τα είδη των αθλητικών που μας ταιριάζουν ανάλογα με τις δραστηριότητές μας;

1. Αθλητικά παπούτσια για περπάτημα

Πρόκειται για ελαφριά παπούτσια, φτιαγμένα για να μην κουράζουν το πόδι και να απορροφούν κραδασμούς στη φτέρνα και ειδικά κάτω από το μπροστινό μέρος των ποδιών. Σε σχέση με τα συμβατικά παπούτσια, συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση του πόνου στο πέλμα.

2. Αθλητικά παπούτσια για τρέξιμο

Τα αθλητικά παπούτσια που σχεδιάζονται για running δραστηριότητες προσφέρουν τη βέλτιστη δυνατή απορρόφηση κραδασμών, ενώ εφαρμόζουν πολύ καλά στη φτέρνα. Χάρη σε αυτές τους τις ιδιότητες βοηθούν στην αντιμετώπιση παθήσεων όπως η τενοντίτιδα, τα κατάγματα και άλλοι τραυματισμοί από υπερβολική άσκηση.

Tip αγοράς: Κατά την επιλογή τους, είναι σημαντικό να δώσετε έμφαση στο drop, δηλαδή στην διαφορά ύψους της φτέρνας με το μετατάρσιο. Ο βαθμός drop που θα χρειαστείτε εξαρτάται από την τεχνική τρεξίματος που χρησιμοποιείτε (heel striking ή midfoot striking). Ανάλογα με το drop του παπουτσιού, το πόδι παίρνει διαφορετική θέση κατά το τρέξιμο και ο αχίλλειος τένοντας κάνει μεγαλύτερη ή μικρότερη κάμψη.

3. Αθλητικά παπούτσια για αερόβια γυμναστική

Η ιδανική επιλογή για όσους γυμνάζονται τακτικά με αεροβική γυμναστική για τόνωση του καρδιοαναπνευστικού συστήματος. Χάρη στο εξαιρετικά ελαφρύ τους βάρος καταπολεμούν την κόπωση, ενώ διαθέτουν επιπλέον σόλα για μεγαλύτερη απορρόφηση κραδασμών.

4. Αθλητικά παπούτσια για μπάσκετ

Διαφέρουν από τα υπόλοιπα λόγω της παχιάς και σκληρής τους σόλας που προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη σταθερότητα στο τερέν, αλλά και προστασία του αστραγάλου κατά την προσγείωση από άλματα.

5. Αθλητικά παπούτσια για τένις

Ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια, ειδικά για το τένις, αποτελεί σοφή επιλογή. Λόγω των συνεχών κινήσεων του αθλητή, τα παπούτσια τένις πρέπει να εξασφαλίζουν τη μέγιστη αντοχή στις ολισθήσεις, τις βουτιές και τις απότομες κινήσεις, εξασθενώντας παράλληλα την ένταση κατά την επαφή με το έδαφος στα δάχτυλα.

6. Αθλητικά παπούτσια για ποδόσφαιρο

Με σχάρα για τα ανοιχτά γήπεδα ή χωρίς για τα κλειστά, τα αθλητικά παπούτσια ποδοσφαίρου είναι αναντικατάστατα για τους ποδοσφαιριστές. Η τεχνολογία τους μάλιστα έχει προχωρήσει τόσο, που κάθε παίχτης μπορεί να επιλέξει παπούτσια ανάλογα με τη θέση που παίζει. Ενδεικτικά, ένας αμυντικός χρειάζεται αθλητικά παπούτσια που να βελτιώνουν τη σταθερότητά του στο έδαφος, ενώ ένας επιθετικός παπούτσια που να αυξάνουν την ταχύτητά του, μειώνοντας παράλληλα το επίπεδο κούρασης.

+1. Αθλητικά παπούτσια CrossTraining

Πρόκειται για αθλητικά παπούτσια γενικής προπόνησης που συνδυάζουν χαρακτηριστικά απ’ όλα τα παραπάνω παπούτσια, για να μπορείτε να συμμετέχετε σε παραπάνω από ένα άθλημα.

Έτσι, δεν θα χρειάζεστε απαραίτητα ένα διαφορετικό ζευγάρι αθλητικών παπουτσιών για κάθε άθλημα ή προπόνηση που συμμετέχετε, εκτός αν ασχολείστε με συγκεκριμένο άθλημα πάνω από 3 φορές την εβδομάδα.

Σε κάθε περίπτωση, τα αθλητικά παπούτσια φιλοσοφίας Cross – Training πρέπει να είναι αρκετά μαλακά, έτσι ώστε να σας επιτρέπουν να πραγματοποιείτε όλες τις κινήσεις. Παράλληλα, είναι απαραίτητο να σας προσφέρουν σωστή στήριξη στη φτέρνα, έτσι ώστε τα πόδια σας να παραμένουν σταθερά στο έδαφος, ακόμα και όταν πιέζονται από μεγάλο βάρος.

Προσοχή στην εφαρμογή τους!

Φυσικά, ακόμα και τα καλύτερα αθλητικά παπούτσια στον κόσμο δε θα ‘ναι ποτέ κατάλληλα για σας, αν δεν ταιριάζουν πλήρως στα πόδια σας. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να πραγματοποιείτε την επιλογή σας με βάση τις πραγματικές διαστάσεις των ποδιών σας και όχι με το νούμερο. Κατά την διάρκεια της δοκιμής, χρειάζεται να φοράτε πάντα τις κάλτσες που χρησιμοποιείτε και στην προπόνηση. Τέλος, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το μεγαλύτερο δάχτυλο του ποδιού σας απέχει τουλάχιστον «ένα δάχτυλο» από την άκρη του παπουτσιού.

Εξατομικευμένοι ορθωτικοί πάτοι για αθλητικά παπούτσια

Ο αθλητισμός, ερασιτεχνικός ή επαγγελματικός, προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα στην υγεία μας, ωστόσο έχει και αρκετές επιπτώσεις, δηλαδή τους τραυματισμούς. Στην πράξη, κανένα αθλητικό παπούτσι δεν προσφέρει τη μέγιστη προστασία από κακώσεις, αν δεν είναι εξοπλισμένο από εξατομικευμένους ορθωτικούς πάτους, φτιαγμένους ειδικά για τις ανάγκες των ποδιών του αθλητή.

Με απλά λόγια, οι εξατομικευμένοι ορθωτικοί πάτοι για αθλητές της Medica Feet φέρνουν τα αθλητικά παπούτσια στα μέτρα σας, σαν να φτιάχτηκαν αποκλειστικά για τα πόδια σας. Μάλιστα, ο σχεδιασμός τους αλλάζει ανάλογα και με τη νδραστηριότητα

Αποκαθιστούν πλήρως τη σωστή μηχανική και λειτουργία ολόκληρου του πέλματος, συμβάλλοντας αποδεδειγμένα τόσο στην αποκατάσταση όσο και στην πρόληψη μελλοντικών τραυματισμών και παθήσεων των ποδιών. Παράλληλα, βελτιώνουν σημαντικά και τη στάση του σώματός σας. Δεν είναι τυχαίο που οι κορυφαίες ΠΑΕ ΑΕΚ και ΠΑΕ Ατρόμητος την εμπιστεύονται αποκλειστικά για την υγεία των ποδιών των αθλητών τους.

Είστε αθλητής ή προπονείστε τακτικά;

Μάθετε περισσότερα για το αθλητικό πελματογράφημα και την διαδικασία του.

Κλείστε το δικό σας ραντεβού στη MEDICA FEET.

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΓΙΑ ΠΕΛΜΑΤΟΓΡΑΦΗΜΑ