Home _ Αγώνες δρόμου: Ζήστε την εμπειρία τους με ασφάλεια!

Αγώνες δρόμου: Ζήστε την εμπειρία τους με ασφάλεια!

2022-09-07T14:04:52+00:00 07.06.2022|
  • αγώνες δρόμου

Αγώνες δρόμου, τα πιο ξεχωριστά αθλητικά event που τα τελευταία χρόνια γνωρίζουν μεγάλη απήχηση στο κοινό. Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι ακούμε όλο και πιο συχνά για αγώνες στην άσφαλτο, στο βουνό, μαραθώνιους, ultra runs, αγώνες τριάθλου, trail races στα νησιά και νυχτερινούς αγώνες να πραγματοποιούνται κάπου κοντά μας. Είναι όμως κατάλληλοι για όλους μας; Σε πόσους από αυτούς μπορούμε να λάβουμε μέρος με βάση τη φυσική μας κατάσταση; Γιατί οι εξατομικευμένοι ορθωτικοί πάτοι για αθλητές της MEDICA FEET είναι απαραίτητοι για τη συμμετοχή μας σε αυτούς; Μάθετε περισσότερα μέσα από το κείμενο που ετοιμάσαμε για σας.

Οι αγώνες δρόμου απευθύνονται σε κάθε υγιή άνθρωπο

Όλο και περισσότεροι έμπειροι αθλητές, ερασιτέχνες ασκούμενοι, αλλά και άτομα που δεν έχουν ιδιαίτερη σχέση με την άσκηση μπαίνουν στην διαδικασία να τρέξουν σε αγώνες δρόμου. Μέσα από κάθε αγώνα, ο δρομέας προσπαθεί να φτάσει στη γραμμή του τερματισμού ξεπερνώντας τον εαυτό του, να διακριθεί και να απολαύσει την διαδρομή μαζί με τους συναγωνιστές του. Η μαγεία αυτών των αγώνων είναι ότι επιτρέπουν στον καθένα να θέσει τον δικό του πήχη, ορίζοντας τα χιλιόμετρα που θα διανύσει, τους στόχους του και το ρυθμό που θα ακολουθήσει ανάλογα με τις προπονήσεις του, το φύλο, την ηλικία και την διάθεσή του.

Σε κάθε περίπτωση, η συμμετοχή στους αγώνες δρόμου προϋποθέτει μία καλή φυσική κατάσταση, βασική αθλητική προετοιμασία με τρέξιμο και γυμναστική και ξεκούραστα πόδια. Η πιο σημαντική προϋπόθεση ωστόσο δεν είναι άλλη από την καλή υγεία. Για το λόγο αυτό, συστήνεται στους συμμετέχοντες να υποβληθούν σε check-up πριν από τη συμμετοχή τους σε αγώνα. Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δίνεται από τα άτομα τα οποία αντιμετωπίζουν οποιασδήποτε μορφής καρδιολογικά, κινητικά ή άλλο τύπου προβλήματα. Πριν λοιπόν από τη συμμετοχή τους, είναι σημαντικό να συμβουλευτούν τους ιατρούς τους.

Σε πόσους αγώνες δρόμου μπορείτε να συμμετάσχετε το χρόνο;

Ένα από τα δημοφιλέστερα ερωτήματα που απασχολούν τους δρομείς, είναι αν υπάρχει όριο για τους αγώνες δρόμου στους οποίους μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή. Η απάντηση εδώ εξαρτάται από τον τύπο του αγώνα.

  • Σχετικά με τους αγώνες που αφορούν μαραθωνίους και υπερμαραθωνίους, οι ειδικοί έχουν καταλήξει πως το ιδανικό για τους επαγγελματίες δρομείς είναι να συμμετέχουν από 5 έως 8 φορές ετησίως. Όσον αφορά τώρα τους μη επαγγελματίες αθλητές, το ιδανικό είναι να μην ξεπερνούν τους δύο μαραθωνίους/ υπερμαραθωνίους το χρόνο.
  • Σχετικά με τους αγώνες δρόμου με απόσταση έως και 20 χιλιομέτρων, δηλαδή τους ημιμαραθώνιους, οι απαντήσεις εξαρτώνται από άλλους παράγοντες. Αυτοί είναι κυρίως η φυσική κατάσταση του δρομέα, αλλά και ο στόχος συμμετοχής, δηλαδή αν πρόκειται για μία συμμετοχή με στόχο προπόνησης ή με υψηλή ένταση. Σε αυτούς τους αγώνες δρόμου, δεν υπάρχουν περιορισμοί.

Φροντίστε τα σώμα και τα πόδια σας πριν τους αγώνες δρόμου

Ετοιμάζεστε για αγώνες δρόμου ή απλά αγαπάτε το τρέξιμο; Είστε επαγγελματίας αθλητής ή ερασιτέχνης ασκούμενος; Κάθε αγώνας και κάθε άσκηση προϋποθέτουν υγεία, καλή φυσική κατάσταση και ξεκούραστα άκρα. Αφουγκραστείτε λοιπόν τις ανάγκες του σώματός σας και φροντίστε το όπως του αξίζει. Αναβαθμίστε άμεσα τα αθλητικά παπούτσια τρεξίματος που χρησιμοποιείτε με εξατομικευμένους ορθωτικούς αθλητικούς πάτους, όπως αυτούς που χρησιμοποιούν όλοι οι επαγγελματίες αθλητές. Επισκεφθείτε τις εγκαταστάσεις της MEDICA FEET για αθλητικό πελματογράφημα, το οποίο θα καταγράψει όλα τα ανατομικά και λειτουργικά προβλήματα των πελμάτων σας. Με βάση τα αποτελέσματά του, κατασκευάζονται οι ειδικοί αθλητικοί πάτοι, οι οποίοι τοποθετούνται στα αθλητικά σας παπούτσια, εξασφαλίζοντάς σας:

  • Καλύτερη ισορροπία
  • Μείωση κούρασης
  • Μείωση πιθανότητας αθλητικών τραυματισμών
  • Βελτίωση των αθλητικών σας επιδόσεων.

Βρήκατε ενδιαφέρον το νέο μας άρθρο: «Αγώνες δρόμου: Τελικά είναι για όλους;»;

Διαβάστε περισσότερα κείμενα που σας ενδιαφέρουν στο MEDICA FEET Blog.

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΓΙΑ ΠΕΛΜΑΤΟΓΡΑΦΗΜΑ