Home _ Αερόβια άσκηση: Μεταμορφώνει σώμα και πνεύμα!

Αερόβια άσκηση: Μεταμορφώνει σώμα και πνεύμα!

2020-06-11T13:48:19+00:00 11.05.2020|
 • aerovia-askisi

Αερόβια άσκηση, ο ιδανικός τρόπος να αναζωογονήσουμε την σωματική και πνευματική μας υγεία. Το ανθρώπινο σώμα είναι από τη φύση του φτιαγμένο για να κινείται. Ωστόσο, ο σύγχρονος τρόπος ζωής δεν επιτρέπει σε πολλούς από εμάς να περπατάμε ή να ασκούμαστε όσο πρέπει σε καθημερινή βάση. Γι’ αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό να εντάξουμε αυτού του τύπου την γυμναστική στην καθημερινή μας ρουτίνα. Έτσι, όχι μόνο θα διατηρήσουμε το σώμα μας σε καλή κατάσταση, αλλά θα μπορέσουμε να απολαύσουμε μία σειρά από σημαντικά οφέλη για την υγεία μας.

Τι είναι αερόβια άσκηση;

Πριν δούμε όμως πώς μπορεί να μας βοηθήσει η αερόβια άσκηση, ας μάθουμε λίγα περισσότερα πράγματα γι’ αυτή και το πώς λειτουργεί. Η αερόβια άσκηση θέτει του μύες του σώματός μας σε κίνηση, χρησιμοποιώντας οξυγόνο. Με αυτό τον τρόπο καίει τους υδατάνθρακες και το λίπος για να παράξει ενέργεια. Αερόβιες ασκήσεις θεωρούνται το περπάτημα, το ποδήλατο, η κολύμβηση, καθώς και ορισμένες ασκήσεις που χρησιμοποιούν το βάρος του σώματός μας.

Αερόβια vs αναερόβια άσκηση

Είναι γεγονός ότι πολλοί από όσους δεν είναι μυημένοι στην γυμναστική, μπερδεύουν την αερόβια με την αναερόβια άσκηση. Ωστόσο, η μεν πρώτη αφορά την αύξηση της αντοχής, ενώ η δεύτερη της μυϊκής μας δύναμης. Η αναερόβια άσκηση περιλαμβάνει ασκήσεις ενδυνάμωσης όπως βάρη, καθίσματα και push-ups. Και τα δύο είδη γυμναστικής είναι απαραίτητα στο πρόγραμμα γυμναστικής μας.

Αερόβια άσκηση: Τα οφέλη της στην υγεία μας

Ας δούμε τώρα όλα τα οφέλη που προσφέρει η αερόβια άσκηση στον οργανισμό και την γενική υγεία μας. Μεταξύ άλλων:

 • Ενισχύει το καρδιαγγειακό και καρδιοαναπνευστικό μας σύστημα. Γι’ αυτό ονομάζεται και καρδιαγγειακή άσκηση.
 • Μειώνει τόσο τα κιλά όσο και το ποσοστό λίπους στο σώμα μας, ειδικά αν συνδυαστεί και με το κατάλληλο διατροφικό πρόγραμμα.
 • Αυξάνει κατακόρυφα την αντοχή μας, μειώνοντας το αίσθημα της κόπωσης.
 • Διαθέτει αντιγηραντική δράση, καθώς ενισχύει με οξυγόνο τα κύτταρα και αποβάλει τις τοξίνες.
 • Βελτιώνει την καλή μας διάθεσή, απελευθερώνοντας ενδογενείς ουσίες του οργανισμού μας όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη που καταπολεμούν άγχος και στρες.
 • Βελτιώνει την αυτοπεποίθησή μας, δίνοντάς μας ώθηση με τα αποτελέσματά της στο σώμα μας.

Αερόβια άσκηση: Τι προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ), τα άτομα ηλικίας 18-64 ετών πρέπει να πραγματοποιούν:

 • Τουλάχιστον 150 λεπτά αερόβιες ασκήσεις μέτριας έντασης (π.χ. γρήγορο περπάτημα) την εβδομάδα ή 75 λεπτά υψηλής έντασης αερόβια άσκηση ή έναν ισοδύναμο συνδυασμό μέτριας προς έντονης δραστηριότητας.
 • Η αερόβια άσκηση πρέπει να διεξάγεται σε περιόδους τουλάχιστον 10 λεπτών.
 • Για πρόσθετα οφέλη στην υγεία, οι ενήλικες μπορούν να αυξήσουν την μέτρια δραστηριότητα τους σε 300 λεπτά την εβδομάδα.
 • Οι δραστηριότητες αναερόβιας άσκησης πρέπει να πραγματοποιούνται τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

Όσον αφορά στις ηλικίες 5-17 ετών, ο Π.Ο.Υ προτείνει:

 • Σωματικές ασκήσεις όπως: παιχνίδι, αθλοπαιδιές και άσκηση στα πλαίσια του σχολικού τους προγράμματος.
 • Το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων πρέπει να είναι αερόβιο.
 • Δραστηριότητες για ενίσχυση των μυών και των οστών πρέπει να γίνονται τουλάχιστον 3 φορές την βδομάδα.

Τέλος, για τις ηλικίες άνω των 65 ετών προτείνονται:

 • Tουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης αερόβια σωματική δραστηριότητα ή 75 λεπτά έντονης έντασης αερόβια σωματική δραστηριότητα ή έναν ισοδύναμο συνδυασμό μέτριας προς έντονης έντασης δραστηριότητα.
 • Η αερόβια δραστηριότητα να διεξάγεται σε περιόδους τουλάχιστον 10 λεπτών.
 • Για επιπρόσθετα οφέλη για την υγεία συνίσταται η αύξηση της μέτριας έντασης αερόβιας δραστηριότητας στα 300 λεπτά την εβδομάδα.

Σε κάθε περίπτωση, αν οι ενήλικες δεν μπορούν να ακολουθήσουν τις συστάσεις του Π.Ο.Υ, τότε θα πρέπει να εκτελούν μόνο την σωματική δραστηριότητα που μπορούν βάση της κατάστασής της υγείας τους.

Αερόβια άσκηση: 6+1 προτάσεις για όλους

Η αερόβια άσκηση διαθέτει πολλά είδη. Βρείτε αυτό που σας ταιριάζει στην καθημερινή σας ρουτίνα και ξεκινήστε να απολαμβάνετε τα οφέλη του. Μεταξύ άλλων, τα πιο σημαντικά είναι τα εξής:

1. Έντονο περπάτημα ή τρέξιμο

Πρόκειται για ένα πραγματικά πολύ καλό, αλλά και οικονομικό, τρόπο για να αυξήσετε το συνολικό επίπεδο υγείας σας. Καίει θερμίδες, βοηθά στο αδυνάτισμα, ενώ συμβάλλει στην υγεία της καρδιάς. Ιδανική αερόβια άσκηση για όσους θέλουν να χάσουν βάρος

2. Ποδήλατο

Πρόκειται για μία αεροβική άσκηση η οποία σε σύγκριση με το περπάτημα φθείρει λιγότερο τις αρθρώσεις των ποδιών μας. Θα σας βοηθήσει σημαντικά στην προσπάθειά σας να κάψετε περισσότερες θερμίδες και να γυμνάσετε πόδια και σώμα.

3. Σχοινάκι

Η αγαπημένη άσκηση των μικρών μας φίλων αποτελεί ταυτόχρονα και μία κορυφαία αεροβική άσκηση. Υπολογίζεται ότι τα 10 λεπτά σχοινάκι προσφέρουν τα ίδια οφέλη  στο σώμα μας με 30 λεπτά ήπιο τρέξιμο.

4. Ομαδικά προγράμματα αεροβικής γυμναστικής (Aerobic)

Αυτή η μια μορφή οργανωμένης άσκησης που εκτελείται με το ρυθμό της μουσικής βοηθά σημαντικά στην βελτίωση της υγείας μας, δημιουργώντας μία ευχάριστη ατμόσφαιρα κατά την ώρα της άσκησης.

5. Χορός

Διασκέδαση και αερόβια γυμναστική συνδυάζει και ο χορός. Πρόκειται για έναν ευχάριστο και υγιεινό τρόπο να χάσουμε κιλά, να βελτιώσουμε την ευλυγισία μας, αλλά και να ελαττώσουμε το στρες στην καθημερινότητά μας.

6. Ομαδικά αθλήματα

Ανάμεσα στις δραστηριότητες αερόβιας άσκησης συμπεριλαμβάνονται και τα ομαδικά αθλήματα όπως το μπάσκετ, το ποδόσφαιρο, το βόλεϊ ή το τένις. Εντάξτε τα οφέλη τους στην καθημερινότητά σας και απολαύστε την χαρά της γυμναστικής μέσα από μία ομάδα.

+1.  Κολύμβηση

Πρόκειται για μία κορυφαία αερόβια άσκηση, καθώς γυμνάζει όλο το σώμα χωρίς να φθείρει καθόλου τις αρθρώσεις μας. Το αρνητικό είναι ότι ούτε αρέσει σε όλους ούτε μπορεί να πραγματοποιηθεί εύκολα.

Αερόβια άσκηση στα μέτρα σας

Για να γυμνάσετε αποδοτικά το μυοσκελετικό σας σύστημα, είναι σημαντικό να επιλέξετε την κατάλληλη αερόβια άσκηση με βάση τις ανάγκες σας και το επίπεδό σας.

Είστε αρχάριος ή σκοπεύετε να ξεκινήσετε γυμναστική για 1η φορά; Προτιμήστε έντονο περπάτημα, ποδήλατο ή κολύμβηση. Mε αυτά τα είδη θα προστατέψετε τα γόνατά και τη μέση σας, λόγω των «χαμηλών» κραδασμών τους στο σώμα.

Γυμνάζεστε περιστασιακά; Το τρέξιμο, το ποδήλατο το αερόμπικ και το κολύμπι μπορούν να σας βοηθήσουν να ενισχύσετε την αντοχή σας και να περάσετε στο επόμενο επίπεδο.

Γυμνάζεστε τακτικά; Βάλτε ποικιλία στο πρόγραμμά σας επιλέγοντας περισσότερες από μία αερόβιες ασκήσεις.

Απολαύστε τα οφέλη της αερόβιας άσκησης  προστατεύοντας τα πόδια σας!

Σε κάθε περίπτωση, όποιο και αν είναι το επίπεδό σας, μην αμελείτε να συνοδεύετε την αερόβια άσκηση φορώντας τα αθλητικά σας παπούτσια πάντα μαζί με εξατομικευμένους ορθωτικούς πάτους από τη MEDICA FEET. Κάθε ζεύγος πάτων απευθύνεται αποκλειστικά σε κάθε άτομο ξεχωριστά, μετατρέποντας όλα του τα υποδήματα σε ανατομικά. Σε αντίθεση με τους κοινούς πάτους, οι εξατομικευμένοι ορθωτικοί πάτοι κατανέμουν ομοιόμορφα τις πιέσεις που δέχεται το πέλμα κατά την βάδιση. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι:

 • Εξαλείφουν κούραση και πόνους στα πόδια, αλλά και ολόκληρο το σώμα
 • Μειώνουν δραστικά την πιθανότητα εμφάνισης παθήσεων και τραυματισμών
 • Προσφέρουν καλύτερη ισορροπία
 • Βελτιώνουν τις αθλητικές σας επιδόσεις.

Απολαύστε όλα τα οφέλη της αερόβιας άσκησης στο σώμα και το πνεύμα σας, προστατεύοντας τα πόδια σας με τους Εξατομικευμένους Ορθωτικούς Πάτους της MEDICA FEET.

Βρήκατε ενδιαφέρον το νέο μας άρθρο «Αερόβια άσκηση: Μεταμορφώνει σώμα και πνεύμα!»;
Διαβάστε περισσότερα κείμενα που σας αφορούν στο νέο MEDICA FEET Blog

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΓΙΑ ΠΟΔΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ