Home _ Πόνος στο πέλμα: ένα σύνηθες πρόβλημα και οι λύσεις του

Πόνος στο πέλμα: ένα σύνηθες πρόβλημα και οι λύσεις του

2019-08-20T14:09:53+00:00 25.08.2017|
  • ponos sto pelma

Πόνος στο πέλμα: όλοι μας έχει τύχει να νιώσουμε έναν τέτοιο πόνο, τουλάχιστον μια φορά στη ζωή μας. Ο συγκεκριμένος πόνος προσβάλει σχεδόν 1 στους 10 ανθρώπους, κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Παρόλο που αποτελεί ένα πολύ σύνηθες φαινόμενο, οι αιτίες που το προκαλούν είναι ποικίλες.

Ο μοντέρνος τρόπος ζωής παίζει σημαντικό ρόλο στη συγκεκριμένη πάθηση: η ορθοστασία, η έντονη φυσική δραστηριότητα, η άσκηση και, κυρίως, τα ακατάλληλα παπούτσια είναι οι συχνότερες αιτίες που εκκινούν ή επιδεινώνουν τον πόνο στα πέλματα. Οι μοντέρνοι ρυθμοί ζωής είναι ολοένα και πιο απαιτητικοί και οι περισσότεροι βρισκόμαστε σε διαρκή σωματική κίνηση. Η σωστή στάση του σώματος είναι επιβεβλημένη για την αποφυγή παρόμοιων προβλημάτων.

Πέρα από την έντονη καθημερινότητα, ο πόνος στο πέλμα ενδέχεται να προκαλείται από συγκεκριμένες σοβαρότερες παθήσεις, οι οποίες καλό είναι να διερευνηθούν σε επαφή με τον γιατρό σας. Τέτοιες παθήσεις είναι η μεταταρσαλγία, το νευρίνωμα Μόρτον, η βλαισογονία ή η πλατυποδία. Βέβαια, η συχνότερη αιτία πόνου στο πέλμα (σε ποσοστό 80%), είναι η πελματιαία απονευρωσίτιδα (ή αλλιώς απονευρωσιοπάθεια).

Η πελματιαία απονεύρωση είναι σημαντική για την στήριξη και σταθερότητα του ποδιού, τόσο κατά τη στάση όσο και κατά τη βάδιση, για τη διατήρηση της ποδικής καμάρας. Η πελματιαία απονεύρωση υποστηρίζει έως και το 15% του συνολικού βάρους που δέχονται τα πόδια μας, κατά την στάση και βάδιση.

Πόνος στο πέλμα: συμβουλές και λύσεις

Το πρώτο βήμα για την αποκατάσταση ή πρόληψη του προβλήματος “πόνος στο πέλμα” είναι το πελματογράφημα. Το πελματογράφημα αποτελεί μια εντελώς ανώδυνη διαδικασία. Ο ειδικός πελματογράφος της Medica Feet καταμετρά όλες τις πιέσεις που ασκούνται στο πέλμα και εντοπίζει με τεράστια ακρίβεια τυχόν προβλήματα στο πέλμα, ανατομικά και λειτουργικά. Ο ειδικός πελματογράφος αναλύει τις πιέσεις στο πέλμα, τόσο κατά τη στάση, όσο και κατά τη βάδιση.

Το επόμενο βήμα είναι η δημιουργία των εξατομικευμένων ανατομικών πάτων. Οι πάτοι δημιουργούνται με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε πέλματος και, μεταξύ άλλων, συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στη σωστή στάση του σώματος. Μπορείτε να αναλογιστείτε πόσο ευεργετικοί είναι οι συγκεκριμένοι πάτοι, ειδικά για άτομα που περνούν πολλές ώρες ορθοστασίας καθημερινά. Ο πόνος στο πέλμα μπορεί να οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις πολλές ώρες ορθοστασίας με λάθος παπούτσια, όπως και οι πόνοι στην πλάτη και λοιπές μυοσκελετικές διαταραχές.

Πέρα από το πελματογράφημα, που αποτελεί την κορυφαία συμβουλή προστασίας, υπάρχουν και άλλες συμβουλές για να αποφύγετε τον πόνο στο πέλμα. Καλό είναι να αποφεύγετε στενά παπούτσια, καθώς και παπούτσια με ψηλό τακούνι, καθώς επιβαρύνουν πολύ το μετατάρσιο. Προσπαθήστε επίσης, να διατηρήσετε το βάρος σας σε φυσιολογικά επίπεδα, αποφεύγοντας την πολύ έντονη σωματική άσκηση. Τέλος, αποφύγετε να κάθεστε για πολλή ώρα με τα πόδια σας σταυρωμένα.

Κλείστε τώρα ραντεβού για πελματογράφημα στη Medica Feet και ξεγνοιάστε μια για πάντα από τους πόνους στο πέλμα.