Home _ Ρήξη Αχίλλειου Τένοντα

Ρήξη Αχίλλειου Τένοντα

2019-08-20T14:02:08+00:00 07.01.2018|
  • riksi axilleiou tenonta

Η ρήξη αχίλλειου τένοντα είναι αρκετά συχνή σε άτομα μεταξύ 30 και 40 ετών. Στις περισσότερες περιπτώσεις η ρήξη συμβαίνει κατά την διάρκεια αθλητικής δραστηριότητας. Ο αθλητής, μετά από απότομο άλμα αισθάνεται πόνο στη γάμπα και έχει την αίσθηση ότι κάποιος τον χτύπησε.

Πάθηση

Η ρήξη είναι χειρουργική πάθηση και είναι απαραίτητη η αποκατάσταση της συνέχειας του τένοντα. Τα τελευταία χρόνια στις οξείες ρήξεις του Αχίλλειου η αποκατάσταση μπορεί να γίνει με κλειστή τελική συρραφή του τένοντα. Η μέθοδος αυτή έχει πολλά πλεονεκτήματα αν και το αποτέλεσμα είναι το ίδιο με την ανοικτή συρραφή.
Ο ασθενής έχει λιγότερο πόνο και μικρότερους κινδύνους φλεγμονής ή προβλήματα από το δέρμα. Βέβαια σε χρόνιες ρήξεις ή σε εκτεταμένες βλάβες αλλά και σε αποσπαστική ρήξη αχίλλειου τένοντα απαιτούνται ανοικτές επεμβάσεις. Στις επεμβάσεις αυτές εφαρμόζονται πολλές διαφορετικές τεχνικές αποκατάστασης. Χρησιμοποιούνται ισχυρά ραμμάτα και τενόντια μοσχευμάτα.

Ρήξη Αχίλλειου Τένοντα – Αποκατάσταση

Μετά την επέμβαση τοποθετείται ειδικός κηδεμόνας με την ποδοκνημική σε ιπποποδία. Ένα μήνα αργότερα ο ασθενής μπορεί να βαδίσει με μερική φόρτιση και κατά την 8η εβδομάδα με πλήρη φόρτιση. Οποιαδήποτε αθλητική δραστηριότητα αρχίζει μετά τον 3 μήνα και πλήρη άθληση μετά τον 6ο μήνα. Σε όλες τις περιπτώσεις ο ασθενής ακολουθεί συγκεκριμένο πρόγραμμα αποθεραπείας, φυσικοθεραπείας και ασκήσεων που του χορηγεί ο θεράπων ιατρός.

Πρόληψη

Η σωστή στήριξη στο πέλμα είναι βασική ανάγκη για τους αθλητές. Πρέπει να είναι σε θέση να ανταπεξέλθει σε υψηλό ρυθμό σε κάθε προπόνηση και αγώνα. Στη Medica Feet κατασκευάζουμε εξατομικευμένους ορθωτικούς αθλητικούς πάτους για αυτόν ακριβώς το λόγο. Ο σχεδιασμός των πάτων γίνεται μετά από ειδικό πελματογράφημα ώστε να έχουμε πλήρη εικόνα για τις ανάγκες του κάθε αθλητή.